Naša književnost

88 Наша књижевност

да има код себе пушку, да се хвалио пред сведоцима да је помагао неког од одметника... Нашао му је неки изношени плави капут, својина... Отишли су покуњени.

Шта је то могло да буде2 Три, четири дана касније, један блистави аутомобил, са ознаком МУН, заустави се пред хотелом. Шофер и два цивила. Питали су за пут. Дошли су да се виде са Елизеом. Како су људи оклевали да им одговоре, један од ових извуче револвер и рече. „Гестапо .: :“

Елизе није био код куће, сестра његова је баш спремала грудве сира, разливала је скоруп од козјег млека у судове, кад та господа уђоше. Збунило ју је. Рекоше ј01:

„То је ваш брат, зар не»... који је хтео да говори са нама.. Њ

За Фричеве добро су говорили француски, и она ће касније нарочито да подвлачи, говорећи о томе. У том тренутку се и Елизе враћао кући. _

Видеше га када наилази, мали, па црн, неочешљане косе, уских рамена, у кожном капуту. Пгледали су се. Нису га свакако таквог замишљали, тако јадног.

„Тражили сте ме, Господог

— Примили смо ваше писмо, хтели бисмо да говоримо с вама.. Ае

Лице Елизеово се озарило. Најзад, најзад, схватили су га озбиљно. Тројица су се потрудила због њега, у колима... Доживљај, Доживљај.

„Хоћете ли да пођете с нама“

Један суд са скорупом је треснуо одвратно! Ни помислио није да помогне сестри, сав у свом ликовању. извинила се, дошанула му је:

„Заиста си им писаор“

· Било му је испод достојанства да одговори. Са каквом их је само ревношћу пратио... Па тај поглед упућен пренераженој сестри... Глупача,

Напољу, најежено пролеће било је испругано сунчаним линијама и бледим сенкама, То је време кад треба лутати по брдима и шљапкати по пољима, где се диже прва травка, доба песме и сусрета, доба птица од још голуждравим младунцима на дрвећу.

У колима, између два путника, Елизе се разузурио, причао је, причао, Објашњавао је свој положај у П... Глупост света који га се није прибојавао, тако да му је било лако да све сазна. Један тамо хранио је одметнике, неко други, опет, гостио неког падобраца, трећи је био комуниста. Знате већ, чика Рапен, онај што је уступио кућу партизанима> Његов син је увек био у вези с њима и лагао је да није знао коме је издао његов кућерак ... Има Јевреја близу гробља.

„Омладинци одавде преко седлара одлазе у „маки“ групе... Не, не, онај „маки“ који сте спалили... То је био „маки“ богаташа, ови други Су ситни „маки“, рђаво наоружане групе, лако их је уништити... Ови овуда имају напредне идеје. Антимилитаристи, знате...“ |

ма ве -и