Naša pošta

120 НАША ПОШТА

по групама нити за степеновање основне плате. Пошто између поштанске службе у државним и уговорним поштама нема никакве разлике, сем већег или мањег саобраћаја, праведно је да се поменутим службеницима приликом постављања у редовну државну службу признају иста права, која имају њихови другови, постављени пре ступања на снагу Закона о чиновницима.

Исто важи и за служитеље бивших разредних пошта и телеграфа. Тачком 5 регулисало би се стечено право чиновника 1 категорије, који су факултетске студије свршили по прописима Закон. чланка Год 1883 год., а према постојећим прописима немају потпуну факултетску спрему пошто нису били дужни полагати предмете из судске групе правних факултета. Другима је призната.

Тачком 6 регулисало би се стечено право апсолвената И. т. школе, пошто се према пропису 5 30 Закона о устројству Мин. грађевина не може сматрати да је та школа равна средњој школи са завршним испитом. Међутим апсурдно би било га се ти службеници постављају у 11 категорију, јер су и у Школу примљени уз услов да се после свршене школе поставе у 1 категорију. Поред тога, Уредбом о разврставању предвиђева је та Школа као спрема за П чиновничку категорију. Небисмело бити да ту спрему не признаје и струка која ју је сама прописала.

П. т. чиновници пређашње краљевине Црне Горе ослобођени су били полагања испита, пошто се њихово знање и вештина, коју су морали показати пре ступања у службу, сматрала као еквивалент за школску спрему прописану Законом о чиновницима. Прописом чл. 248 Финансиског закона за 1926-27 призната је свима п,т. чиновницима, који су положили овначане испите или свршили стручну школу, спрема ва П категорију, т.ј. као да су свршили П. т. школу. Овим прописом нису експлицитно обухваћени и п. т. чиновници пређашње краљевине Црне Горе, а пошто врше исту службу као остали п. т. чановници, то је оправдано да се њима као исвима осталим чиновницима призна квалификација 11 категорије.

Уз тачку 7. Несносно политичко стање и трзавице, које је у корену пресекао 6 јануар, избациле су из п. т. т. службе многе вредне службенике. Они су заостали иза другова, а њихове породице без услова за егзистенцију. Државајеу њима изгубила вредне, корисне и исправне службенике, који су у извесним случајевима гоњени баш за то што су били такви а не по ћуди неког партијског човека. Предњом одредбом, доОбала би се законска могућност да се неправде и грешке исправе наспрам оних који стварно заслужују и чија би сарадња била корисна. Ово се односи како на оне који су реактивиранг, па нису добили права као њихови другови, тако и на оне који би били реактивирани, Тешко доба и ратови су прешли преко