Naša pošta

ПЕРСОНАЛНО ПИТАЊЕ па

беницима грађанског реда, сва служба проведена у својству уговорних (контрактуалних) поштара, поштанских пословача и п. т. отправника до 31 августа 1923, уз примену чл. 235 Закона о чиновницима и осталим држ. службеницима грађанског реда;

в) званичницима и служитељима, постављеним у државну службу после ступања на снагу Закона о чиновницима и осталим држ. службеницима грађанског реда, сва служба проведена било у ком својству код разредних пошта и телеграфа (по старом) до 31 августа 1923 уз примену чл. 235: Закона о чиновницима и остлим држ. службеницима грађанског реда.

5) Чиновницима, који су до 31 августа 1923 апсолвирали право и на мађарским правним факултетима положили завршни испит из финансискоекономске групе, а на загребачком правном факултету државно-знанствени теоретски државни испит, ма да нису полагали испит из судске групе, да се признаје као да имају потпуну факултетску спрему.

6) Свршени ученици П. т. школе да се постављају у П категорију и да могу напредовати као остали чиновници са свршеном средњом или њој равном школом.

П. т. чиновницима пређашње краљевине Црне Горе, ослобођеним од полагања испита на основу 2 става 1. 4. чл. 132 Закона о чиновницима грађанског реда у краљевини Црној Гори, да се признаје као да су свршили П. т. школу.

Т)Реактивираним службеницима п. т. т. струке приликом поновног постављења у службу, признаје се право на одговарајући положај који су раније заузимали у п.т. т. струци без обзира на школску спрему прописану Законом о устројству Министарства грађевина и његове спољне службе.

Сваки одговорни орган, који повнаје службу уп. т. т. струци, мора признати да је то минимум што се може тражити ва особље п. т. т. струке у равмери са осталим струкама државне службе које тај додатак уживају већ од 1! октобра 1929 односно 1 јануара или од 1 априла 1930.

Предња побољшања и нормирања захтевала би измену и допуну вакона о устројству Мин. грађевина и његове спољне службе.

У ствари измене о којима је напред реч, у тач. 1—3, односе се на погодности, које су привнате чиновницима истих квалификација других струка државне службе, па је у интересу праведности да се иста призна и чиновницима ресора Мин. грађевина.

Тачком 4 регулисале би се године држ. службе урачуниве ва напредовање у струци сходно пропису чл. 60 Закона о чиновницима и осталим државним службеницима грађанског реда, што до сад није било регулисано. О томе смо исцрпније говорили у свесци ва октобар. Увета је за основ служба привната службеницима решењем о разврставању за степеновање основне плате, служба која им је стварно и призната за напредовање приликом превођења по Закону о чиновницима од 1923.

Уговорни поштари, поштански пословачи и п,. т. отправници, затечени на дан 1 септембра 1923 у служби код неерарских пошта, имали би право дасеприликом постављења у редовну државну службу постављају на положаје чиновника приправника 1 категорије, сходно пропису чл. 9 Уредбе о равврставању. Међутимни Главна контрола ни Државни савет не воде рачуна отом пропису, пошто се по њиховом мишљењу служба уговорног поштара не може рачунати за напредовање