Naša pošta

ЈЕДНА НЕПРАВДА ЧИНОВНИЧКОГ ЗАКОНА 121

њихових глава, па би било право да осете и благодети као њима равни,

Најзад, истакнуте одредбе не претстављају какве нове бенафиције за особље п. т. установе, већ су једноставно изједначавање са њима равним у другим државним установама, или су рагулисање спорних питања која су се појавила при примени и тумачењу законских прописа.

Надлежни су примали разне молбе и апеле п, т. особља. Долазиле су код њих и депутације тога особља. На свом скорашњем Конгресу особље је апеловало на Краљ. Владу, понаособ на Г. Министра грађевина и Г. Претседника Краљ. Владе. Ту скоро, особље је поднело Претееднику Владе меморандум (у Љубљани, 25. 1Х. 1930), који показује да је 0собље свесно дужности и права (Роби ојавик, 11. Х. 1980). Исто тако заслужује пажњу меморандум о службеницима Ш категорије (Робаг,15. Х.1930). Влада, којаје у новом добу посветила пажњу чиновничком питању, неће, уверени смо, заборавитинип.т.струку. Њеноособље заслужује. Натом особљу почава п. т. т. служба. Интерес је саме држ. службе да п. т. особље буде задовољено као њему равно у другим струкама.

Бе

ЈЕДНА НЕПРАВДА ЧИНОВНИЧКОГ ЗАКОНА

Приликом разврставања и превођења службеника по Закону о чиновницима од 1923, степен основне плате службеника одређиван је уз примену чл. 241 истог закона, који гласи: «За одређивање периодских степена основне плате рачуна се време државне службе које се рачуна ва пензију, односно време које је признато нарочитим законским прописима, с тим да се то време у сваком случају уважава само по ефективном трајању», и члана 235 истог закона: « Државним службеницима, из свих управних области од којих је састављена држава, било да су по досадањим законима имали право на пензију или не, па буду преведени по овом закону, признаје се за пензију све време проведено у служби пре обнародовања овог закона, које се привнаје у чл. 137 овог закона, са ограничењем у погледу оних службеника који по досадањим законима нису имали право на пенвију, да им се то време рачуна само од навршене 21 године живета». Овим прописима учињена је велика неправда нарочито службеницима из бивше Србије и Црне Горе, којима су се за пензију рачунале само указне године државне службе, а исто такс у крајевима ван Србије и Црне Горе било је категорија службеника којгма се приправна служба није рачунала за пензију или се је рачунала само условно. ;