Naša pošta

35

др. Стефану (313 стр. и 4 слике) које је од толико веће важности што је писац био више година сарадник великог покојника.

Министарство пошта и телеграфа Немачке свечано је прославило стогодишњицу свог прослављеног чиновника и министра, у Берлину. Клањамо се и ми сени великог Немца који је опсежном замишљу и генкалним подухватом остварио највећу људску заједницу.

ПРОЈЕКАТ ЕВРОПСКОГ ПОШТ. САВЕЗА =: Одбор за проучавање Европског пошт, савеза образован је у Паризу под заштитом Економског и царинског акционог комитета. Одбору претседава г. Жилиен Диран, бивши министар пошта. Министар иностраних дела, примио је Одбор који му је изложио своје закључке о Европском пошт. савезу, сматрајући их као једну од првих - практичних реализација на путу Европске уније коју заступа г. Бриан. Одбор је предао министру напрт Европске пошт. конвенције. Г. Бриан је признао важност "посла и изјавио да ће питање спровести Одбору за проучавање Европске уније, који заседава у Женеви.

ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА Надзорно веће Поштанске штедионице и г. г. министри саобраћаја, трговине и индустрије потписали су биланс Поштанске штедионице за 1931. Упоређујући резултате пословања између 1929 и 1930 примећује се код свију грана знатан успех и повећање. Сума улога по чековним и штедним рачунима износи 1.182.141.648 д. - Број чековних рачуна порастао је од 17.793 на 19.193, а стање улога. по чековним рачунима од 913.503.759 д. на 978.788.062 д. –Промет по. чековним рачунима повећан је према 1929 за 6 милиарди д. те износи 65.550,336.946 д. Укупан промет П, штедионице по свима рачунима изнео је ове године око 240 милиарди д. (повећан за 25 милиарди према прошлој години), Штедни промет је нарочито напредовао, и у 1930 години се удвостручио. Број штедних књижица износи 127. 196 према 59.362, а стање улогапоштедним књижицима износи 209,612.992 д. санараслом каматом 106.625.242 д.

НАБАВКА ТЕЛЕФ. КАБЛОВА

— Одобрењем Г. Министра саобраћаја образована је комисија да прегледа и проучава понуде страних фирма, примљене 10 децембра, за набавку каблова и др. На челу комисије, која ради у врховној управи п. т. т,. струке, налази се начелник Т. т. одељења. у

Часопис Народно благостање, у свескама од 13 и 20 децембра, донео је белешке о тој набавци. Тако и Јоштпа! «е1ертарћуане. Према њима: неколико страних фирма поднело је заједничку понуду; укупна цена износи 12 милиона долара а делимично се одобрава дугорочни кредит. Радови се имају извести у току од 7 година. Каблови се имају положити од Суботице до Ниша према Бугарској и Грчкој и од Београда на Загреб, Марибор и Ракек. :

Не верујемо да може бити примљена таква понуда фирма, које су се картелисале. Зна се шта значи картел у сличним приликама. Исто тако не верујемо да , и кад би у другом понуде биле повољне, неће бити обезбеђено да се код нас — у земљи изради све оно што је могуће путем наших финансија и индустрије. - 7

КРОЗ КЊИГЕ И ЛИСТОВЕ

П. календари. — Велики илустровани п,т. т. календар за 1931 уредили су и издали Милутин Вујадиновић и Ђорђе П. Ђорђевић, виши чиновници п, т, струке у Мин. грађевина. Поред календарског дела садржи написе: Кад настаје нова година, Светска п. држава, О правној природи Телегр. савеза и његовог Међународног бироа (превод М. Вујадиновића), Светски п. савез, Радиотелеграфија и телефонија, Телефон у Шведској, Интерк онтинентална радиотелефонија, Нешто о филателији, Пошта у музици, Кратка обавештења о п. служби, Извод из телегр. правилника, Извод.

~ Бе