Naša pošta

34

1 кв. км. Целокупан број станица и осталих установа износи 83051 (Видети детаље у статистици).

ТУ РАЗВИТАК САОБРАЋАЈА

Рачунска 1928 г. покавује једно мало опадање које се приписује неповољним економским чиниоцима, али целокупан собраћај немачких . пошта није овим осетно погођен, може се, шта више рећи, да се он повољно раввијао благодарећи неуморном раду поштанских органа, реклами и штампи.

Телеграфски и пакетски саобраћај је приметномањиу овој 1928., но у претходној години. Што сетиче пакета то се објашњава тиме, што је уведен саобраћај с мањим пакетима и сниженим таксама, а 38 телеграме, тај падје примећени у току последњих година,и онје природна последица наглог техничког раввитка и притешњавања од стране телефона. који све више замењује телеграф.“)

–—_—___ Примедба!

И код препоручених писама запажена је ова иста појава, што по свој прилици долави од велике сигурности немачких пошта и врло малог процента губљења и сполирања писама. Овде, узгред да напоменем, кад је већ реч о томе, дајену МИнглеској запажен овај истифактидаин глески стручњаци такође ову појаву овако објашњавају.

У свима осталим гранама службе расте · проценат повећавања, Тај пропенат повећавања за новчана писма ивнос 12;3а поштанске налоге 98: ва телефонске говоре 8 и радиотелеграме 16.

Детаљнији преглед може се видети из статистике.

— Свршиће се - МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ

БЕЛЕШКЕ

ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Према новој подели Државног Савета, предмети пошта и телеграфа дошли су у делокруг 1 одељења. Одељење састављају: претседник г. Милосав Раичевић; чланови; г,г. Антоније Вилдовић, Живојин Бабић, Стеван Нешић, д-р Петар Миличић; заменици: г. г. д-р Александар Јеремић и Светозар Томић. :

— Наш уважени сарадник, иначе плодни писан по електротехничкој струци, г. Ђорђе Јорговић произведен је у чин инжењерског бригадног генерала. Честитамо !

— Пројекат новог закона о чиновницима и осталим службеницима грађанског реда налази се у завршној фази.

— Канцеларије врховне управе п. т. т. струке иселиле су се из приватне зграде у којој су до сада биле смештене (Делиградска 40), у државну зграду, звану Контролно одељење, која је за то подигнута на углу улице Палмотићеве и Мајке Јевросиме, иза Главног телеграфа и телефона.

— Нова телефонска аутоматска централа у Београду почиње рад до половине лета ове године. Инсталација се изводи интензивно под надзором органа Мин. саобраћаја. (Политика 18. 1) |

— Дирекција поморског саобраћаја у Сплиту саопштава, да је посчетак радио-телеграфског курса, код команде Телеграфске школе кр. морнарице; у Шибенику, одложен до 1 марта 0. Г.

Ми СТОГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА ДР. СТЕФАНА

навршила се 7 јануара 1931. Као што је Светски пошт. савез универзалног обима, тако је и име његовог оснивача др. фон Стефана прослављено широм. света, Поштанској фамилији оно је понаособ познато, тако да не морамо нарочито о њему писати. 17 топ розгаје писао је о његовој смрти, у свесци за август 18097, а и сада о стогодишњици његовог рођења, у свесци за децембар 1930. Овом приликом изишло је ново дело г. Оскара Гросеа, о поч.