Naša pošta

37

— Јошта! +6!6ртартдаце, који издаје Међународни биро телегр. савеза, у Берну, поред богате стручне садржине, у свесци за децембар 1930, доноси преглед публикација самог Бироа као и књига, часописа и листова #3 обгасти поште, телеграфа, телефона и радиа који излазе у свету. — Годишња претилата на лист износи 10 шв. фр.

— је Ке!ај5, независни стручни п. т. т. часопис, који излази у Парузу, може се добити преко „Наше поште“, Годешња гретплата 35 фр. франава.

— Р. 1. 1. тјогтанопз, месечни часопис, покренут је у _Паргзу, (те Те бон 6) за обавештења и техничко и стручно усавршавање. Година претплата износи 30 фр. франака; може се послати преко „Наше пешле“.

Препоручујемо их нашим службеницима који владају францускем језиком или се желе усавршавати.

У РУМУНИЈИ

Организација п. т. т. у Румунији не спада међу боље уређене. Експериментисања су помогла да је држава предала телефоне приватној режкеји. Ипак има своју генералну дирекцију у подручју минисгра саобраћаја, са својим — самосталним буџетом. На челу генералне дирекције налази се генерални директор са помоћником и десет директора — начелника. Осим тога постоји управни комитет — стручни савет.

Време, 19. 1, у прилогу посвећеном Румунији, донело је и податке о пошти, телеграфу и телефону у Румунији. На крају написа читамо да је у престоници разношење поште децентрализирано и врши се преко шест сектора; постоје још 25 уреда, поштанских филијала,телеграфа и телефсна.

Генерална дирекција као и телефонска и телеграфска централа смештене су у једној дивној палати, снабдевеној свима модерним инсталацијама, како у техничком тако и у експлоатационом погледу.

У истој палати налази се и амбуланта у којој чиновници добијају лекарску помоћ бесплатно, помоћ на коју имају право и код своје куће.

Лекарије се добијају, такође бесплатно, у апотекама Удружења пошт. чиновника, које, сем културних, научних и задружних питања, води рачуна и о здрављу својих чланова.

Осим Удружења п. т, т. чиновника, постоји и кредитна каса, инсталисана у једној лепој палати усред вароши, која је њена својина. Циљ ове касе је да чиновницима п. т.т. у случају нужде или несреће даје зајмове са минималним интересом и уз месечну отплату, да им подиже куће, санаториуме ит. Д.

Исто тако у палати кредитног института налази се и једна трпезарија у којој свакодневно ручава 2000 чиновникапо најнижој цени. У тој палати су и купатила, бербернице, продавнице одела, обуће ит. д.,све по најнижим ценама, Д-Р П. ШОЋ

одЗиви — Стручни листови и часописи у разним земљама редовно и са симпатијом бележе излажење југословенске „Наше поште“.

— Г. Дража Поповић, управник п. т. станице у Скопљу, послао нам је полугодишњу претплату за 88 претплатника из своје станице. Кад се узме да је укупан број службеника у станици 104, онда се види саколико је ревности г. Поповић извршио своју дужност према нашем листу и према самом особљу. Милонам је напоменути и овде истаћи, да г. Поповић није овај број претплатника скупио из тежње за неком материалном коришћу ипровизијом, на коју имају право сви скупљачи. Не, он се провизије одрекао унапред, но једино жели да се листу обезбеди излажење, — уверен да је он користан и струци и особљу. Хвала г. Поповићу на толикој трудољубивости и пожртвовању. Молимо остале наше другове и пријатеље да се угледају на овај пример већег разумевања интереса струке м особља.

— ТаћеепеКег ХогКо, пргаупк, Киша. Розјао је ргећрта(и 7а зеђе 1 дтие, из разто; 5уак!, Кој; хоп зуоји Киси 1 5уоји зтики, тога 518 па5.

— г. Јован Бољевић, п. т. чин., Сомбор. Послао је претплату за себе и десет другова, Његов напис примљен; изаћи ће чим буде простора.