Naša pošta

38 ~

ОДГОВОРИ —Гг. С. Л. — По таквом слабом интересу види се колика је слаба љубав дотичних за професију. То спада међу узроке њиховог и општег лошег стања, Здраве елементе ни то неће обесхрабрити. Напротив, у. томе ће наћи потстрека на путу бољој будућности. >

— Гг. П. — Кад се окупи довољан-број претплатника, да лист може излазити на два-три табака, тада ће бити и забавне садржине. Дотле, обухваћамо најважнија од најважнијих стручних питања. Због ограниченог формата, још нијесмо могли публиковати ни обилати материал, који смо средили, о уређењу и напретку п. т. т. установе у страним земљама. Уколико пријатељи стручне литературе буду више настојали за ширење листа и броја претплатника, утолико ће пре наш часопис доћи до висине коју је себи поставио за задатак. Сви на посао. Пошта Скопље дала је најновији пример.

— Г. ].— „Мабаробја“ је јазпо обејента зуој ргодгат и зу. за јапнагтај 1930. Тако и ртоггатпој гес (5 г. 6) Кахапо је, „Ккакуо ђиде гагитеуапје та омакау родићуа! — јака се Би 1 изрећ. 1456 прје оргапјсап 11 па пса а! па огоаптасјје, т1 па Кгајеме. Оп, рак, ротаХе зоб дагпов! 1 јасапје отса ттасјја.

Загади с! тови утан родуојепа ти јепја. Опа зато дорппозе газуе!Цамапји. Сазор:5 је „огаап у тата ћ ејетепафа и збгис, Кој 51 от 1 моји! да џегпо, дгидема К Кеб то ри! парге( ки“. Џ Соте ра5 је шова 1 2пасај „Мабе робе“. Хадоуојјп зто за:загадијот Који зто доби 1 Која пат је ођебапа, Ма5 базор15, меб ргиаћ шезесј кад је обпоуђеп, добто је 1 загадпји ашћоп јеја, Озобјје, рак, тјезто ден па збапје 1 птадје, мес зупта огуоНи паје зБирсе. Епа, тови 61 зе јами 1 јобпек!р. +. +. зиспјас, а 51, тоХда, затогет. Оогзба 1 паје Так ДуоЕ 1 гад и пазој р. :. Е. изгапом;, Мајгад, 1 Фуа зјамт зграк уојзкомодје, аја 5 штепа ша и гафпи 15Еог ји. робав и зи „Маби роби“ зуојт гебста. Огига пазираји.

Ма 517. 5 18100 парзза „Мезко ргогтата“ објабпјепо је Како је озијесепо тадамап је р. 6. сазорћза — из ротос Мап. гадемпа (е Како је 1 2а510 обпоуђјепа „Маба розба“.

=" - | МБ. Питање неуказних година службе решавано је, у децембру 1930, на општој седници Државног савета. Неповољно решење свакако је погодило дотичне службенике који су се пре ослобођења затекли у бившој краљевини Црној Гори. Али измена тога решења спада у надлежност законодавне власти. Иначе, случај је сличан ономе о којему је писано на стр. 104 „Наше поште“ за октобар 1930.

Посебно је питање признања службе за време пре навршене 18 године старости те време од 18 до 21 године старости.

Државни савет је признао то време и у неким случајевима из Црне Горе. У неким деловима Југославије уопште је признато. Вама и вашим друговима преостаје, као што и намеравате, да апелујете на „једнакост и правду меродавних фактора. Доиста, у заједничкој Отаџбини требало би да и у том погледу буде свима подједнако.

= "Гг. В. — Оправданопишете опитању архивара, т. ј. да заслужују да се створи законска могућност да после 20 година ефективне службе буду преведени у 2 групу П категорије. То смо заступали и у напису Персонално питање (св. за новембар 1930, стр. 118), о којему се опћенито говорим у садашњој свесци. ·

— г. Б. — „Маша пошта“ се издржава искључиво о претплати. Зато нам треба што више претплатника. Жалите се оправдано да имамо недовољно развијену п. т. т. литературу. Стога смо и покренули анкету о узроцима тога зла. Али и најбоља воља и способност не могу створити литературу — какву сви желимо, ако нема довољно одзива. Одзив показује колика је зрелост и интересовање оних за које се пише. Ми за часопис не тражимо Рокфелера — добротворе, већ желимо да га свест особља држи и подигне до висине којој се стреми.

ВЛАСНИЦИ Д-Р ПЕРО ШОЋ И МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ