Naša pošta

31

један чиновник П категорије са средњом стручним спремом или са матуром, после 15 година ефективне службе прима мању плату него онај из 1 категорије после 3 године службе! На пример:

управник Гл. поште у Београду: Правни референт у истојпошти:

П кат. [ гр. 6 степен Е кат. МП гр. 3 степен основна плата... ... ... дин, 550 · основна плата: ... дин. 380 положајна плата ...... 5 550 _ положајна плата... , 350 станарина 57 | 150 станарина ..: ... ... У. 150 лични додатак АЕ 1170 лични додатак 0 1035

свега . +. дин. 2120 : чини дин, 1914 више датих Законом , 520 Свена. | | дин, 2534

Кад се узме у обзир. да је специјални додатак исто што и положајна. плата, онда излази да старешина надлештва има мању положајну плату од његовог референта (550:870)! Онај има средњу. стручну спрему, а овај правни факултет. Разлика у школи између њих чини само четири године а сразмера по квалификацијиама чиновника П1, Пи 1 категорије је 8:12:16.

А сразмера у платама и другим бенефицијама 2

Док један чиновник из друге категорије треба најмање 15 година непрекидне службе, да да дође до | групе, т. ј. до положајане плате од'550 д.

месечно, дотле онај из [ категорије треба само осам година да дође до 6 групе, 1. |. до положајне плате од д. 600 --920 = свега 1520-д. месечно.

И раније је била потајна суревњивост између чиновника појединих категорија(разне дијурне, додаци и др.),а законом Мин,грађевина је изазвато огорчење. Тим пре, штосу Законом осигурана правницима и управничка места (поште Г реда). Изгледа, да није доста да потисну стручно особље из Министарства и Дирекције, па хоће да га истисну чар и из пошта!

Мислимо да никада један свршени правник, ако није провео известан низ година у п. т. установи или се посветио тој струци, не може бити добар управник, П. т. чиновник после више година службе биће бољи, јер има стручне спреме и праксе. Ми, који смо радили и са једнима и другима знамо то боље. – · .

Поред тога, да ли је у интересу државе, да на таква места доведе људе са факултетском спремом, кад таква места могу да попуњавају са успехом људи са средњом стручном спремом У питању је и рентабилитет. Од две снаге истих способности треба бирати ону, која је јевтинија.

Јесу ли то имали у виду они, који су у име п. т. т. струке имали учешћа при изради овог Законаг

И уопште, је ли ко том приликом помислио на то, да п.т. т. саобраћај не обавља чиновништво | категорије, већ Пи П1-ће, и да је удео Гкатегорије за правилно функционисање ове веома важне гране државне привреде надзиратељски и — минималан.

Зар није жалосна појава и то, да један чиновник, који рукује са стотинама хиљада и милионима државног новца, није ни толико награђен, колико му је довољно за најскромнију егзистенцију 2 -

— Свршиће се ~ ПРЕДРАТНИ

0 ОСЕМЈМАКЈЕ УЈУВЕМКА

Рогпајо је какам је си1ј 1 Конк: је 2пасај осепууапја огобђа. Медјинт, р. +. зиЉета зе Хаје да 1 зада, и 1931 сод. п15и осепјет 7а 1929 вод. Оуај пећај јо5 је једап докаг аодиве зада перонеђац, Код ко Мипзбагууо та вгадемупе пује Био зЕгиспо 1 озрозоб! јепо да иргамјја р. 6. +. 5 гиКот.

Копија та осепууапје и П зјерепи обгахоуапа је и Мутатагафуц вгадемј па росе кот ргогје гофпе да гебаџа ро Ха бата ргону офјика Кота зја