Naša pošta

32

1 аферепа. Ргета ргоргзита гјауе Мћ, дакопа о апоушеппа 2а осепууапје мабе ом1 такопзкј гоком!: Копија 1 згерепа шта да Чопезе офики до Кгаја Тебтиага зуаке вофпе, а егагепе 5ц дидиа да заорбе одшки зтаћетки и гоки од 8 дапа (41. 84 так, о 4п.у. Ма 1и осепи ти ет та ргауо тајђе и гоки од 5 дапа, а зтате та је диХап дозвам и за би Копиз Г зферепа и гоКки од 3 дана. 1560 јако копизја је дидпа дозваун за би копију По зЕерепа и гоки од 3 дапа (41. 85 7ак. о 61п.). Копиуја По згерепа ппа да допезе одики и гоки од 30 дапа (41. 86 Хак. о 41п.). Ртета коте, штајиб и мдиј адицтегасји а ко угете, осепе копија 11 5берепа (теђа да ви ваорбепе зш ћетејта пајдајје 40 кгаја арта зуаке воде. То 5и такопај гоком Кој тогаји да ве розији, робто такоћ и зуоте 61. 252 бако Геро, Кјазспо Теро, рбе! таромеда: ,„РгерогиСијето взунта пита та да ве о 12угбепји пјесоуот 5багаји, Мјазнта, рак тароуедато да ро пјети розшраји, а зуппа 1 гмакоте да ти ве рокогааји“. Медји т, Митзбагауо згадеујпа заор о је ргуе одшике ро хајђата ртоћу офика Копија 1 зјерепа тек и појешђти ргобе вофпе, а па 105 ги етка Којита Хабе п! до Чапаз п15и гебепе. бтајив и мди да зи осепе мехапе 1 74 1тмезпа ргама за ћеп Ка, ипарге_депје ро ргирата 1 зеерепита озпоупе ртаје 1 дгиво, опда 51 без обига па „гагуод“ итезпо бПо да пеко ртан „ан тепфасјји“ 1 та оуо питуо годепсе. 5.

ЗНАЧАЈ МИНИСТАРСТВА ПОШТА И ТЕЛЕГРАФА

— ПРИМЕР НЕМАЧКЕ -— Наставак 9. НАРОЧИТЕ МЕРЕ

а) Обласни центри за набавку покавали су у самоме почетку повољав успех и под новим погодбама њихов се ред све више осећа у све бржем и све развијенијем саобраћају.

в) Механизирање, нормирање п типичност у свима гранама службе показало је видне успехе. Настоји се, да се радна снага свуда, где јетомогуће,замени и убрза механичким радом машина; да се нормирају највначајнији делови и типови вознога парка и справа алата ва грађевинско телефонску службу и апарата потребних за исту. Најзад, и у остветљавању станица и других надлештава постигнути су бољи резултати прописима нове уредбе, тако, да је радна способност особља овим новим мерамазватно повећана трошкови умањени а администрација упрошћена

с) Подела послова, канцелариска шехника и прибор.0Од1 октобра 1928 ступила је на снагу нова уредба о пословном реду У Министарству а од ! Јануара1929 нова уредба о пословномреду У обласним дирекцијама, рађена по угледу на уредбу Министарства унутрашњих дела, која је скоро истоветна и заједничка ва све власти у Рајху. Новом уредбом циља се на то,дасе послови администрације упросте, саобраћај сајавношћу и властима упрости и убрза, да не би острањивали пажњу са главне ствари, управен надвора над потчињеним органима и установ ам“. У овом циљу набављена су и повећана сва потребна, техничка помоћна средства у канцеларијама као што су: равне мшине за умножавање списа п рачунање, регистратуре, картотеке и друго. Најзад, да би се умањио број дактилографа при Министарству и у обласним дирекцијама, установљене су нарочите канцеларије, где се службеници обавезно уче раду на машинама за писање, у циљу смањивања трошкова на личне ивдатке.

ад) Набављачка Служба управља се по специјалној уредби ва ову врсту службе и она оставља широко поље слободној утакмици понуђача. Дплректори обласних дирекција старају се за израду услова и за набавке, за цене и друге потребне норме и дужни су их редовно саопштавати свима осталим дирекцијама,како би се и ове могле користити условима понуђача из њихове области ако би за службу били повољнији. При цен-