Naša pošta

97

Као што смо видели по буџетским ставкама, самим цифрама прихода утврђује се важност потт. струке.

Њено вредно особље, на тешком послу, својим рукама прибира те приходе...Стога се и нада да ће му надлежни посветити пажњу коју заслужује, и да ће му исправити неправду која му је нанесена, јер је при ступању на снагу новог Ч. 8.

било ивостало ива себе равних у другим струкама. БОВЕ

РАСПОРЕД ЗВАЊА

У распореду звања по новом Ч.8. у У положајну групу у Министарству саобраћаја, за Управу пошта и телеграфа предвиђена су следећа звања: 1) саветник п, т. дирекција чл, 45 тач. 3 — са факултетом), 2) управник пошта, телеграфа и телефона (чл. 45 тач. 2 — са средњом спремом) и 3) управник пошт.-царин. магацина (чл. 45 тач. 2 — са средњом спремом).

Административни, рачунски, технички и п. т. чиновници нису предвиђени у овој групи!

Чл, 45, тач. 2 закона о чиновницима предвиђа, да чиновници са потпуном средњешколском спремом могу напредовати до закључно 5 групе, а сада, распоредом звања, онемогућено им је напредовање — бар онима, чија звања нису предвиђена у Управи пошта и телеграфа, нити у дирекцијама, што није случај са осталим министарствима.

Уредбом о разврставању по чиновничком вакону ив 1923 г., у распореду звања у Министарству пошта и телеграфа, била су предвиђена ва 1 групу [| категорије ввања вишег контролора, шефа т. т. т. секције, управника изузетних пошта и рачунског чиновника — дочим управници неизуветних пошта и управник пошт. царин. магацина нису могли доћи у 1 групу П категорије. Због оваквог распореда звања, управник поште, управник пошт.-царин. магацина 1 реда, као и п. т. чиновник, да би могао бити унапређен у 1 групу, морао је да добије звање, које је распоредом предвиђено ва поменуту групу.

Ступањем на снагу закона о организацији Министарства грађевина, звања, која су била предвиђена наведеном уредбом, замењена су звањима административног рачунског и техничког чиновника у Министарству и дирекцијама.

Сада, према распореду звања по новом чиновничком закону, предвиђена су само звања управника поште и пошт, царин. магацина, дочим сви они чиновници, који имају потпуну или признату средњешколску спрему, а који су на раду у Министарству и дирекцијама, не могу бити унапређени у 5 групу, јер ва њих ввања нису предвиђена!

Да би се неправда исправила, потребно је да надлежни нађу начина, да се, законодавним тумачењем и решењем, нак-