Naša pošta

101

критике и опажања, која су битна и, мислимо, врло корисна. Јер, ипак напредак струке, више, много више, зависи и лежи у рукама водећих кругова, него у рукама егзекутивног особља.

Да резимирамо:

Узроци због којих се наше особље слабо интересуја за стручну књижевност су:

Слабо материјално стање, и немогућност да се одвоји новац ва куповину књиге, јер има пречих потреба.

Досадашњи часописи били су сувилце специјални у материји коју су раврађивали, или су били слабо уређени уопште.

бог општих политичких и специјалних наших прилика, издавачи нису уживали потребан и подједнак ауторитет код целокупног особља.

Наши часописи нису били дело и иврав ширег круга стручњака или стручних организација.

Због ранијих политичких и културних прилика часописи су били регионални; они који су издавани у Словеначкој читали су се само тамо; они ив Хрватске само у Хрватској; а они ћирилицом само у српским крајевима земље.

Мора се повећати опште материјално стање особља, па тек рачунати на ширу публику, на велику прођу часописа. Докле год особље буде плаћено, како је данас, часописи ће се тешко ширити и одржати.

Стручне часописе морали би издавати једна група стручњака или усталаца, око којих би било окупљено све наше особље. Наш часопис морао би бити тај покретач, који ће у овој стагна- | цији, у којој се наша струка налави, после 12 недовољно искоришћених година, подићи морални ниво особља, дати му воље иполета ва радом како би оно својим радом у служби и новом вољом ва њу, показало да васлужује да се оно друкчије третира, него што је се до сад третиерало; да заслужује да на својим леђима понесе терет једне струке, боље уређене, боље вођене, унапређене, са особљем боље плаћеним, боље обученим и са више воље и ревности ва свој повив. Потребно је да својим радом и својом исправношћу стекнемо бољу репутацију одличних и савесних службеника. Само такви можемо да подигнемо свој глас и да с правом захтевамо да се ставимо у ред са осталим струкама боље вођеним, боље организованим. Само тако ћемо сами себи дати важности и наментути се меродавним факторима. Само тако, ако од себе дамо све својој служби и струци, можемо очекивати да будемо запажени по добру и стављени у прве редове.

свему томе има да нас помогне наш часопис, наш рогђе-раго 16.

БРАНКО ПАВЛОВИЋ