Naša pošta

ТА,

4 НАПРЕДАК У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА ПРИМЕР ШВАЈЦАРСКЕ

У Великом илустрованом п.т. т. календару за 1930, говорећи о Статистици приказао сам, на примеру швајцарске статистике, развој телеграфске и телефонске службе у Швајцарској м организацију главне управе, у намери, да примером покажем шта се све може видети и закључити из једне ваљано и вналачки састављене статистике. Изабрао сам пример мале Швајцарске баш вато, што у овој вемљи живе Швајцарци, чарод, састављен из трију племена моћних И великих нација европских, не ваостајући ни мало у културном и политичком погледу иза њихових компатриота у засебним и независним државама: Француске, Немачке и Италије. Али овај прикав тамо није био позпун већ самим тим, што му је недостајала половина градива, материјала, који говори о пошти и њеном великом делокругу рада у 1926.

у Обнављањем «Наше поште», дала ми се прилика да ту празнину допуним.

1. Поштански саобраћај у Швајцарској не развија се уједначено. Само број новина чини упадљив пораст, од 314 на 315 милиона и чини 32% целокупног саобраћаја. Размена пакета је опала, нарочито у другом полугођу. Донекле су томе узрок и неповољне атмосферске прилике за туризам, које су владале у августу.

Приходи од такса су увек доста тачан докав развитка или општег опадања саобраћаја. Коефицијенат експлоатације, т. ј]. проценат трошкова у односу према приходима износи 89.52%, што се сматра као нормално, према томе поштанску експлоатацију карактерише нормални коефицијенат експлоатације, на супрот знатно већем коефицијенту код телефона или железница; а то долази отуда, што она захтева много мање капитала, непокретних фондова ва инсталације, као м сума потребних као предујам за интересе, амортизације, па и мање трошкова ва особље и материјал. Може се рећи: да је оно задовољавајући нормални ковфицијент, експлоатације који износи 90 до 91%.

Генерални рачун експлоатације према рачуну губитка и добитка покавује један суфицит од 13.465.096 фр. прихода, што долази од повећања прихода и смањивања расхода.

П Администрација 1. Административно особље Генерална дирекција и 11 Обласних дирекција има свега 647 службеника, или 4.2% од целокупног особља. — Трошкови њихови су били 5.429.959 фр. или 6% од целокупних трошкова на особље. — Особље ово овако је подељено: 32