Naša pošta

166

Политика, 27 и 28. 111, доноси напис Набавка каблова, којим г.ДрагишаМ. Стојадиновић узима учешће у расправи овог важног питања. Мишљења је да се ив основа измени досадањи план о постављању телеф. каблова и да се изради нови план и услови. Говори о подизању фабрике оловних каблова у земљи која би извела посао око постављања каблова, под повољнијим условима од свију страних лицитација, те да новац, који се резервише ва ове радове (700 милиона с интересом 1.038.250.000 динара), остане у земљи, што такође ва земљу и земаљску одбрану значи много.

„Трговински гласник“, у бр. од 16—18 априла о. г., донео је напис г. инж. Војислава Поповића, генералног директора Мин. пошта и телеграфа у пензији, о набавци телеф. каблова. Поред осталог, писац налази да је са гледишта телеф. саобраћајних потреба наше вемље данашњи пројекат кабловске мреже нереалан, и да је полагање каблова према данашњем пројекту апсолутно нерентабилан посао за државу. Г. Поповић сматра да је количина каблова, предвиђена за набавку по данашњем пројекту, повећи луксуз за нашу земљу, и да се | наша телеф. мрежа може ва нашце потребе уредити за већи број година и без каблова, а да од тога не трпи ни наша привреда ни наши телеф. приходи. Предвиђа потребу да се телеф. управи и извршном особљу омогући комерциални начин рада једном новом организацијом, а најпре да се преуреди администрација наших телефона.

— Доиста, кад се говори о домаћој индустрији код нас, смемо ли не сетити се да и п. т. т. струка може створити једну такву баву »

Г. Министар саобраћаја расписао. је, 16 марта о. г., конкурс, којим додељује награду писцу који најбоље обради тему, с обзиром на наше прилике „Опште побољшање градске и међуградске телефонске службе у Југославији“, са конкретним предлозима и

"чињеницама. („Наша пошта“, св. за април.)

Г. Министар Радивојевићтим је и питању набавке каблова и другог дао нов обрт; отворио је ново поље рада и утакмице нашим стручњацима, којима се даје најбоља прилика да истакну своју способност те у том важном питању послуже струци и земљи. Г. Министар, уводећи такав конкурс, следи и Владарску директиву Ми морамо тражити нове методе рада и крчити нове путеве.

Мислимо, пак, да се учесницима на конкурсу указује прилика да обраде и питање домаће индустрије, уколико је могућа, у веви са набавкама ва п. т. т. и радио службу. Имамо већ и почетке тога у истој служби неких других ресора. Видели смо како је и наша ваздухопловна служба постигла знатне успехе на тој основи. Књига Наша индустрија, занати, трговина и пољопривреда, од Миливоја М. Савића, бив. начелника Мин.