Naša pošta

107

трговине и индустрије, говори о напорима и резултатима на том пољу.

У истој априлској свесци „ Наше поште“ говорили смо и против страног картела, који је покушао да нам наметне цене чак и услове. „Политика“ од 4-ТУ донела јенапис, „Картели и крива вештачки одржавајући високе цене, картели погоршавају положај пољопривреде, ваоштравају кризу и наносе штету целој привреди“. Писац (С), дакле, подиже глас и против домаћих картела, ивноси примере који немају никаквог оправдања па предлаже да се успостави слободна утакмица, коју картели отстрањују. Вели, не хтедну ли чланови картела увидети потребу да цене оборе, било споразумно, било растурајући се и ступајући у међусобну конкуренцију, на то их је лако натерати: укидањем (макар и привремено) царинских заштита доћи ће конкуренција ив иностранства и биће од користи целој нашој привреди.

„Кад се чују овакви протести против домаћих картела, што се тек може рећи странцима који покушају да нам намећу картеле » Б. Н.

РАДИОФОНИЈА

Радио се необичном брвином шири свугде по свету. Полукултурнима служи да се усавршавају у култури, а културним да уживају у плодовима културе. У свету већ има 25 милиона пријављених радио претплатника. И код нас радио напредује. Две године рада београдске радио станице, поред свих тешкоћа, показују линију сталног напретка. Илустровани недељни часопис Радио, донео је извештај о постигнутим ревултатима београдског Радио а. д. на крају друге године његова рада. Радио станица радила је у 1929 г. 1792 сата а у 1930 г. 3165 сати. Број њених претплатника у почетку је износио 7070 а на крају 1929 године попео се на 19.270; на крају 1930 године на 27.770. Претплатника има највише међу приватним чиновницима. 170 школа имају свој радио апарат, а тако и 100 клубова и читаоница. Министар просвете препоручио је школама радио у циљу ширења васпитања и просвете. Доиста, све наше школе морале би бити снабдевене тим апаратом.

Претседник Радиа а. д. у Београду, г. д-р Милан Стојадиновић, бивши министар, одржао је преко радиа, говор, у којему је нагласио да је мало који проналавак ума људског за тако. кратко време освојио цео свет, као што је то учинио радио. "Даље је рекао: -

Радио је већ ушао у сваку кућу и модеран човек не може више да вамисли свој живот бев једног радио-апарата. Али је тиме радио постао и један важан фактор у животу народа, па не само појединих народа, већ и у међународном погледу,