Naša pošta

108 5

у односима једне државе према другима. Колико се у томе погледу отишло, види се најбоље са случајем Св. Оца Папе у Риму. У Ватикану је подигнута станица и Папа је већ држао један говор упућен католицима целог света. Све више почиње да бива обичај, да се врло важни говори или посланице упуЋују од стране шефова држава или влада, преко радиа. Данас је радио постао најмоћнија трибина, са највећим бројем слушалаца, чији број превавилави најпосећенији збор или највише читане новине.

Овај значај радиа обратио је на себе пажњу свих држава и оно што се могло констатовати у последње време, то је схватање, да је радио-станица једна крупна национална ствар, један важан државни интерес, желело се да се територија једне земље стави под искључиви утицај домаће емисионе станице и да се отклони сметња пли мешање, које би долавило са стране. Пошто ва постизање овог циља, обвиром на данашње стање технике, нема другог средства, до имати јаку, моћну сопствену радио-станицу — то је на овом пољу настало једно невероватно такмичење, управо једна права трка за што јачим емисионим станицама.

Када је пре две године основана станица у Београду са 2,5 кв. у антени, сматрало се да је довољно јака станица. Била је скоро четври пута јача од вагребачке, а многе велике и веће вароши у Европи нису имале јаче станице од ове наше, београдске. Ускоро, међутим, почело се са грађењем далеко моћнијих станица. Наши источни суседи, Румуни, имају станицу У Букурешту са 16 кв. Наши северни суседи у Будимпешти имају станицу од 20 кв. Наши западни суседи имају већ осам станица, а најјача је Рим са 60 кв. Немци организују великих 8 станица са по 75 кв., али и то није последња реч. Совјетска Русија већ има емисисну станицу у Москви са 100 кв. Пољаци су тукли свај рекорд са новом станицом у Варшави од 150 кв. Нема међутим изгледа да се неће ово модерно оружање електричним таласима брво зауставити. Норед главних станица оснивају се друге, споредне, т. зв. релејне станице. Број главних и релејних станица у Европи износио је у 1930 години 245. И отуда се појавила једна нова и велика незгода, узрок многобројних протеста и честог незадовољства радио претплатника. Незгода је у томе, што ва сврхе радио телефоније у целој Европи данас стоји на расположењу свега 204 равне таласне дужине. Број станица и број таласних дужина стоји данас у једном неповољном односу и то је узрок нечистом пријему и сметњама при пријему у многимпределима. Питање је било често дискутовано на међународним конференцијама. Оно је предмет сталне студије и биће понова расправљано на великој конференцији радиотелефоније, која је предвиђена за 1932 у Мадриду. Али пошто се међународни споразуми обично не постижу тако брзо, поједине државе настављају борбу да на техничком пољу себе обезбеде. У томе по-