Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЧА РОЗТА

САЗОРЛ5 7А РОБТО, ТЕГЕСКАЕ, ТЕЂЕКОМ 1М КАРГО

Фсвнереае 292 кг. РБЕнЈНаЋЕН ЈЕ. ННАЛРЈНЕВЊЕЊЋ БРОЈ 5 БЕОГРАД, 1 МАЈ 1931 ГОД, УШ

Г. МИНИСТАР РАДИВОЈЕВИЋ О САОБРАЋАЈНОЈ ПОЛИТИЦИ

Излазни центри наших сувовемних транспората, наша пристаништа нису и не могу да буду крајњи циљеви наше саобраћајне делатности. Они су само средство за вевивање равних транспортних система у земљи и тамо где ве наше жељевничке линије вавршавају, тамо се отвара велика и важна лука и функције трговачке морнарице, која нас преко разних мора спаја са светом вбог чега постаје у исто време најбоље средство наше националне пропаганде.

Зато сва настојања и читава брига свих меродавних фактора треба да буду упућени у правцу да се наша трговачка морнарица оспособи и ојача за велике задатке који је у будућности очекују. То је наша велика дужност, јер смо ми поморска држава, која има своје море и своје развијене обале и становништво које у својој души осећа врло дубоко своје древне поморске традиције.

Колико се промет у нашим пристаништима појачава и уколико се она везују са земљом, толико треба обратити све више пажње њиховом уређењу и спровести сва она техничка устројства, која су потребна, да би се транспорти, који кров њих пролазе, могли на нормалан и што редовнији начин да одвијају.

У погледу грађења нових желевница створен је један приоритетни програм и тај програм почеће да се ивводи по свој прилици још у току ове године, пошто се показало извесно интересовање иностраног капитала за јавне радове у нашој земљи. У овој години можда се могу очекивати већи радови.

Грађење ових наших пруга вршиће се путем средњерочног зајма са временом отплате од тринаест до петнасет година, са иввесним повољним интересима који одговарају стању светских новчаних тржишта. Досадање понуде финансијских кућа оснивају се,не самб на финансирању ових радова, него и на извођењу радова, наравно путем домаће“радне снаге као и употребом домаћег грађевинског материјама. Цене понуђене за појединачне радове треба да одговарају нормаџним вредностима радова,те имају да буду калкулисане по довадањој вредности радне снаге и материјала. Счакако, да ће ове Тра-

А 4