Naša pošta

90

ђевинске инвестиције имати један велики значај чисто содијалне природе, јер ће многе радне масе бити вапослене у грађењу ових пруга и себи наћи зараде за неколико година. И многе друге државе, као средство ва лечење и ублажавање привредне кризе предувимају извођење грађевинских радова као једну врсту продуктивних инвестиција у којима се може велики број људи вапослити и које имају, и каосами објекти по својој вредности, иввесни нарочити значај, јер извграђивање наших комуникација подиже културно и економски крајеве у коме се иввршују.

ЗАКОН О ЧИНОВНИЦИМА

31 марта 1934 обнародован је и ступио на снагу толико потребни и очекивани закон о чиновницима (скраћено 9. г. према тексту публикованом у „Службеним новинама“ од 1 априла 1934). Потребно је да се и наше п. т. т. особље ваљано уповна са његовим прописима и са његовим интенцијама. Саопштење Агенције Авала о томе публиковано је У Политици, од 2 априлао. г. У њему почиње са констатацијом да иако је 1923 био донет чиновнички закон, ипак питање чиновника није било потпуно и дефинитивно решено. Било је и питања која су иза администрацију и за извесне редове чиновника још увек била нерешена и отворена. Такво стање претстављало је једну несређеност, којој се морао учинити крај, и зато се, поред решења многих других питања, приступило решењу и овога важног питања на начин, који ће најбоље задовољити како опште државне и народне интересе и интересе службе, тако и интересе свих државних службеника.

Информативан је и поучан стручњачки приказ овог новог Ч. в., који је изашао у Времену од 4 априлао. Гг.:

О вначају државних чиновника по правилно функционисање државне машине није потребно нарочито говорити. Са гледишта правне теорије, они су државни органи — дакле, нешто бев чега се држава не да замислити. По схватању народа, чиновници су нешто још и више од државних органа: они су сама држава, персонификација ове. Добро чиновништво је најбоља пропаганда ва оданост грађана према државној организацији; рђави чиновници су њени најгори непријатељи. Међутим, бев доброг Ч. 8. скоро је немогуће имати добро чиновништво. До чиновничког закона од 1923, положај чиновника наше Краљевине није био једнообравно и по истом систему · регулисан. Свака покрајина имала је посебне чиновничке законе и статуте, са равличитим прописима о условима ва ступање у службу, кретање у овој и др. Јединство у регулисању чинов-