Naša pošta

268

СТРУЧНА ЛИТЕРАТУРА»

Не верујем да у нашој земљи постоји ма један тако велики, стручни чиновнички кадар, који управо не даје/о себи внака живота, јер сви кагри по професијама воде борбу о што универзалнијем усавршењу карровском, док ми поштари и телеграфисте стојимо увек на једној тачци. Ми индивидуално остајемо на оном нивоу психолошком са којим смо наступили на службу и наше даље усавршавање везано је за: тастер, шалтер, апарат телефонски, отпрему и допрему пакета и т. д. Наша се колективна борба води сва и до краја у животу на тај најобичнији манипулаптеки посао. Нас на овај начин гази време па и ако савесно отправљамо тако корисне техничке послове кроз наше установе. И припадници осталих каргрова манипулишу у служби ивершујући своје дневне послове, уобичајене и прописане по закону, као и ми. Али остали по кајрима не остају само код те манипулативне радње, већ се усавршавају стручним обрађивањем, са градивом којим користе,и дневним пословима и кадру уошште као и индивидуалитетима. Градиву, којим се они обогаћујуи усавршавају свакодневно, претходе радови и појединаца и конгреса. Ти и такви радови манифестују се кров стручне часописе и дневне листове које поједини кадри држе у својим режијама са много напора и моралних и материјалних. Ето кроз те и такве органе други професионалци иду до могућности у усавршавању, кров чланке, студије и критичка проматрања. То је пут литерарни, који струци даје могућности и полета за усавршавање. То је пут ширења литературе, а таква литература која потиче од струке, припада струци, јер специјално њој користи, а наравно и рругима.

Да ли и ми поштари имамо литерарни пут ва усавршавање > Морам одмах, што јако жалим, констатовати да немамо и то што имамо толико је мало да се ни из далека не можемо похвалити, Врло јемало на нашем пољу литерарних раденика. Све их можемо избројити на прете једне руке. На њих ћемо се ва"држати кратко, јер их због њихове вредности и давања иницијативе на овом пољу морамо поменути и из захвалности, а им због вредности њихових литерарних по нашу установу корисних чланака.

т) „Наша пошта“ јеу св. за децембар 1930, стр. 141, расписала анкету о стручној литератури. Одредила је награду од 150 дин. за најбољи“рад о тој теми. У року, одређеном конкурсом, примљени су шест радова; г. Јошка Јакше, уредника „Пошт. гласника“ у ЈЉубљани, г. Бранка Павловића. управника Главне поште у Београду, и пл. чиновника: г. г. Филипа Жубринића, Душана Кићановића, Јована Бољевића и Михаила Вучинића. Овим се завршава публиковање тих написа. |

Као што је нагласила на стр. 58 свеске за априло.г., „Наша пошта“ моли претплатнике да оцене и да јој дадну своје мишљење: који од шест поменутих радова да се наградиг Рок 20 октобар 1984.

УР.