Naša pošta

270 незнатан број који варађујемо. То је за жаљење. Старијих колега има више, али и њих мало.

"Колико нам на срцу лежи одржавање једног оваквог ча«описа поред помањкања интелектуалне сарадње, служи нам докавом и девинтересирање чиновничког особља за часопис, јер ни 10% од нас нису претплатници! За нашу индиферентност и немарност ово су поражавајући докази пред којима се немо"жемо правдати, нити колегама чиновницима у другим струкама, у земљи, нити колегама ван земље: Чесима, Пољацима, Французимаитду :

Тачно је да су овим истим побудама, били руковођени уредници нашег цењеног листа, „Наша пошта“, када су најавили конкурс и прописали награду за подношење најбољих дописа у духустручностимотоме,шта треба све као најкорис"није предузимати да бисмо и ми струковно могли поћи напред. Иницијатива похвална и мудра. Ту иницијативу треба да схва“тРИМО једино тако, да се и ми пренемо на посао; не ради специјалне награде, већ ради тога да се користимо и индивидуално си укупно. Индивидуално, што ће се сваки појединац израдом темата и писањем дописа упућивати на рад, јер ће тако бити "принуђен на активан рад уповнавањем онога што није повнавао и што му је неминовно потребно знати. Једино оваквим ра"дом биће у погледу усавршавања створен код нас индуктивни метод, којим се од појединачних уплива иде здравијој и бољој заједници. 06 : у

__Ако овим духом будемо напојени и пођемо напред, а то је ва нас морална обавеза, ми ћемо се једног дана осетити јачим. "Једино овај нам пут пружа умни препород, а чим се осетимо у послу јачим и савршенијим, готов је и наш препород. У том препороду сопственог и друштвеног усавршавања. оветићемо Фопствено задовољство. Отаџбина ће имати од тога користи, а друштво уопште боље ће нас ценити и другче гледати. Ми Ћемо се и сами осећати задовољнији и поноснији.

Ове побуде су ме руководиле да неколико редака дру„тарски упутим свима којима на срцу лежи наш духовни препород. Прионимо сложно на посао.

До овога ћемо доћи, понављам, ако се одамо раду. Договоримо се ва чешћа састајања на скуповима, и претресимо на тај начин све оно што је од користи у нашем животу уопште. Највад, претплаћујмо се на наше стручне књиге и часопис. Бев "оваквог рада нема ништа. Рад ће нас само одржати и уздржати. Рад је једини фактор који неће допустити да нас прегави време. "Смемо ли ми то допустити, другови »

МИХАИЛО П. ВУЧИНИЋ,

п.т. чиновник.