Naša pošta

ПРЕЛАЗ ЗВАНИЧНИКА

Написи „Наше поште'', као онајо Чиновничком питању (св. ва септембар 0. г.) расветљавају поједина питања. Помажу оне који страдају, а и надлежним указују на недостатке који би се могли лечити. У том реду питања спада и прелаз званичника — старе П1 категорије, којих има повећи број у п. т. 7. струци. То су службеници корисни по службу, својим вредним радом врше и чиновничке послове, а уз тако слабу награду, да се питамо како живе и о чему живе > Има међу њима и таквих који су са 20 година ефективне службе, са најбољим оценама, али све то није им помогло да пођу напред.

Званичници у п. т. струци у том погледу не уживају бенефиције као њима равни у другим струкама. Оправдана је била таква примедба коју је истакла ,„Наша пошта" (св. за новембар 1920, стр. 118 —119). Стари Ч. в. садржавао је одредбе по којима су п. т. вваничници, који испуњавају услове, могли бити преведени у чиновничка звања. Нико није покушао да то примени, па да нашим званичницима обезбеди њино право и њину егзистенцију. Међутим, то је требало учинити и по мери равноправности. Да буду једнаки многим њима равним у старој | категорији и најзад њима равним у другим струкама. у

Нови Ч. з. отвара срећан исход званичника из садање очајне ситуације. 5 8 тога Закона предвиђа услов за прелаз на чиновнички положај: 10 година непрекидне и ваљане званичничке службе на раду у истој струци. Уз то долази положени државни стручни испит, јер се он тражи за све чиновнике службе било са непотпуном или потпуном средњошколском спремом било са факултетском спремом. Како ће се вршити оваква наименовања и у којој мери прописаће се Законом о систематизацији службених места и нарочитим прописима за поједине струке које ће прописати ресорни министар.

Наши п. т. т. званичници на тешком послу и успешном раду, положили су најтежи испит ,,урођене способности или вештине стечене стручном вежбом". 5 9 у вези са 5 7 Ч. 8. као такве их штити.

П. т. струка мора водити рачуна и о принципима рационализације и штедње. За послове, које врши особље са спремом и способношћу садашњих званичника, не треба ни више спреме ни више способности, Они су то на делу показали. Ето њихова свакочасног рада, под оком старешина, а ето старешинских оцена тога рада. Свуда у свету, — и у земљама са највећом просвећеношћу, — води се рачуна о службеницима који су примљени пре неког новог закона. Обезбеде се њихова права и услови егзистенције, а за нова примања прописују се нови услови — према новим приликама. То изискују морални и хумани обзири. Најзад и интерес је служне да очува особље, које јој треба и које јој, за врло скромну награду, врши тако