Naša pošta

278

важне и корисне послове. Ти послови доприносе каси,лпослодавца': — државе, којој припада брига и старање о тим сиромашним, вредним људима који се троше на државном послу.

Може неко замерити, зашто се то питање покреће сада кад се спроводе привремене редукције државних расхода; Није нам то непознато, као ни то да по новом Ч. 8. нове принадлежности теку наредне године. Тако би се могло решити и питање званичника. Нормирати њихово стање и услове ва превођење у чиновнике, превести оне који те услове испуњавају. А што се тиче нових принадлежности, званичници ће чекати као службеници од њих старији.

Апелујемо на Господина Министра и Управу п. т. 1. струке да погледају на беду п. т. т. вваничника, да за њих учине оно што им је дао закон, пример у другим струкама, те да више не буду заборављена пасторчад своје струке.

,.

БОЛЕСНИЧКИ ФОНД П.Т.Т. СЛУЖБЕНИКА

Већ неколико пута обраћао сам се обласној органивацији пт.т. службеника у Сарајеву са предлогом, да се оснује Болеснички фонд п.т.т. особља, по примеру жељезничког, и редовно ми је одговарано, да се на том ради и да ће то централна п.т.т. организација у Београду организовати за све п.т.т. службенике, но до данас није остварено. Невнам, да ли је и колико на том рађено и урађено, али знам, да је то жеља свеколиког особља, које себи жели добро.

Сваки од нас осјетио је, како тешко сноси издатке, које мора чинити у случају болести своје или некога из обитељи, а да не говорим о смртним случајевима. Овакви издаци ва лекара, љекове и друго, у већини случајева задуже службеника, који услед тога губи своју финансијску равнотежу, те мора,да се уз велике жртве и напоре извлачи из такове ситуације, а неки све дубље пропада.

Овакав задужен службеник не може да се посвети свом својом снагом својој струци и дужности, већ је, притиснут теретом својих личних неприлика, просто неспособан, да и уз најбољу вољу, даде оно својој струци, што би, ослобођен тих брига, могао дати.

Знам, да се оснивањем болесничког фонда, неби потпуно уклонило задуживање службеника, али би један главни разлог томе задуживању отпао.

Свакако би требало, да ми п.т.т. службеници сами својом снагом оснујемо болеснички фонд, а верујем да би нас у том случају и држава помогла, или, да се удружимо са жељезничарима, који већ имају свој добро уређени фонд, па би у томе случају и себи и њима помогли.

ВЛАДИМИР РАЈЧЕВИЋ, старешина поште Алипашин Мост.