Naša pošta

455

> ПРЕГЛЕД

ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Његово Величанство Краљ благоизволео је одликовати [ степеном "Ордена Југословенске Круне г. Николу Теслу, научника у Њујорку, почасног доктора Београдског университета.

„= Комитет Министара, који је радио на снмањењу расхода сходно одлуци Кр. владе да се приступи одлучној штедњи, дошао је до извесних закључака, на основу којих је Министар финансија предложио Претседнику Мин. савета смањење државних расхода. То смањење садржано је у решењу Г. рат олНиЋа Мин. савета бр. 97000-1 бр. 3418 од 31 августа 1931.

По том решењу укупно смањење државних расхода по равним бупџетским партијама износи 714,865.000 Д.

Осим овога донете су и извесне одредбе чији је циљ такође да смање расходе. Између тих је да се правна места, која су затечена, не могу попуњавати у току ове буџетске године. Исто тако на места која. се упразне моћи: ће се вршити попуњавање само по специјалном одобрењу Г. Претседника Министарског савета.

До краја, пак, ове буџетске године, до 31 марта 1932, неће се вршити никаква. превођења. ни постављења званичника на места чиновника, ни дневничара на места званичника и служитеља.

— Приликом рођендана Њ. Кр. В. Престолонаследника Петра, 6 ЕН био је величанствени дефиле трупа Београдског гарнизона пред Њ. В. Краљем. После Дунавске дивизије наишле су специалне трупе на челу којих је ишао батаљон бежичне телеграфије под командом г. потпуковника Франа Капицког. На зачељу батаљона четири аутомобила су вукла антене бежичних станица. За њима су долазили четири рефлектора великих размера и остала одељења специалних трупа.

=— Члан 17 Устава прописује: Неповредна је тајна писама, телеграфских и телефонских саопштења, осим у случају кривичне истраге, мобилизације или рата.

_ Сви они који повреде тајну писама, телеграфских и телефонских саопштења, кавзниће се по закону. .

"Члан 48: За штете које учине грађанима државни или самоуправни органи незаконитим или неправилним вршењем службе, одговарају пред редовним судом Ра као извршилац и држава, односно самоуправно тело.

ен Наплата ; паорешно исплаћени; сума пензионерима. Догађа се да. државни пензионери, услед погрешне примене законских прописа, којима: се грегулишну лични и породични додаци наескупоћу, приме из држжавне касе више него. што им по Закону припада, те се касније мора приступити наплати више наплаћених сума путем административне забране на: њихове пенвијске принадлежности, чиме се пензионери доводе у тежак положај, јер им за: живот остаје мање од половине укупних пензијских принадлежности: 6 обзиром на то, а у циљу да се олакша материјални положај пензионера) т. Министар финансија, у сагласности са г. Претседником Министарског савета, решио је:

1) да се ва наплату погрешно исплаћених сума наиме личног додатка на скупоћу може задржати 100 пензије и личног додатка на скупоћу без 'обвира на величину државног потраживања, и то само у оним случајевима, где је КЕ исплата дотичном пензионеру вршена без његове кривице; ги

7д) да се већ“но донетим административним вабранама ове врсте из врши ЈЕ ја и о Р смањи на 100ј) пензије и личног додатка на скупоћу.

“ви ЈЕ Министар финансија, у сагласности са г. Претседником Министарског савета, прописао је Уредбу о утврђивању вредности станова државних службеника. грађанског реда а на основу 5 29 4.8. од 31 марта 1934.