Naša pošta

258

Рочбг ви 1 родаст о вуетаи гпабајпшета 860 ве фоКота годте дород и рљ6. фис. Софбпјаса, иКизпо 1лтадет, шкгабеш 5и роебит Бгојета Ппефгасја 12 гагтаћ хетајја.

РађНКкоуат софпјас: рогед ртакџбпе збтапе, род м појед р66. вбрике п зуећи. Мрћоу итефик о. д-г Ридо Мајет ћоте је Аортито итефуавкии гадота Као 1 зуојџа зпабајптт парзвипа.

Отсатшлавја ве за знарашјота офдповр пазртат Којеса ш Ји-

совјамуа. Џтајатаповђ је ођехђедепа. Р-г Р. 506

ФИЛАТЕЛИЈА У ЈУГОСЛАВИЈИ

Скупљање пошт. марака људска је пасија скоро исто толико стара, колико су и саме марке,уведене, као што је познато, безмало пре 100 година (1840). То је забава, али многи у томе, поред разоноде од свакодневних брига, налазе и поуке.

Скупљање и проучавање п. марака и осталих обележја од вредности — филателија — и код нас се све више развија, ма да ни из далека не у оној мери, као на пр. у Енглеској или Немачкој.

Данас има у нашој замљи приличан број филателиста, у које, међутим, не треба убрајати оне људе, који се баве п. маржама из спекулације, купујући их и препродавајући их ради своје материјалне користи.

У већим центрима наше земље филателисте су се удружили ради узајамног споразумевања и лакше набавке и размене филателистичких објеката. Најстарије је такво удружење „Хрватско филателистичко друштво“, основано у Загребу 1897. Ускоро после уједињења, 1919, основани су : у Београду „Српски филателистички клуб“), у Љубљани „Словенско филателистичко друштво“ и „Филателистичко друштво“ у Сарајеву.

"Осим њих постоје у равним другим местима локална удружења, клубови и „кругови“.

У Загребу је до скора постојао и „Филателистички клуб“, који се сада спојио са „Хрватским филателистичким друштвом“.

Ова разна удружења убрајају у своје чланове многе виђеније личности разних професија: професоре, лекаре, адвокате, инжењере, више официре и чиновнике, директоре банака, трговце, индустријалце и тд. Али има и људи који се баве скупљањем марака кријући то од света, можда из неоправдане 60-

1) Управа Српског филателистичког клуба у Београду конституисана је: претседник Е. Дероко, помоћник ген. директора Држ. железница у пензији: потпретседник Милан М. Кр. Ђорђевић, адвокат; секретар Стеван Ђорђевић, шеф рачуноводства Мин. шума и рудника; благајник Љуба Цветковић, трговац; књижничар и руковалац размене Димитрије Михаиловић, благајник Јадранско-подунавске банке; чланови: Александар Дурман, шеф књиговодства Јадранско-подунавске банке, и Милорад Илић, виши инспектор Народне банке. — Ур.