Naša pošta

255

јазни да им се не би вамерило, јер код нас многи то сматрају као нешто неозбиљно. |

Још пре неколико година покренута је акција , да се сва наша филастелистичка друштва и клубови удруже у „Југословенски филателистички савез“. На жалост, та идеја није још свуда наишла на разумевање; али ће пре или после ипак бити остварена, као. што су се удружиле и многе друге друштвене установе у нашој уједињеној отаџбини.

Постоји и стручан часопис „Е аћенвђа“, орган „Хрватског филателистичког друштва“, који од пре 13 година излави у Загребу у двомесечним свескама, са чланцима на српско-хрватском и немачком језику, и на коме сарађују признати наши филателистички писци из целе земље.)

Осим тога има и загребачки лист „Новости“ сталну филателистичку рубрику, једанпут недељно.

До скора је тамо излазио и немачки месечни часопис „Е!Јађећвеће Детфтаје“, под уредништвом г. В. Грегорчића, са задатком да обавештава филателистички свет на страни о нашим маркама. и

Наши се скупљачи све више одају детаљном проучавању п. марака наше вамље и састављањем т.зв. специјалних збирака.

Интересантна су у филателистичком погледу издања марака наше Краљевине, т.зв. општа издања, од 1921 г. на овамо. Разноврене пак привремене емисије марака изданих за време преврата и одмах по уједињењу у Загребу, Љубљани и Сарајеву, пружају својом равноликошћу обилат материјал за проучавање и разраду таквих збирака.

Поред тога се код нас радо скупљају и марке, које су пре ослобођења и уједињења важиле: у Србији, Црној Гори и Босни Херцеговини. Таквих специјалних збирака марака на пр. предратне Србије има неколико врло раврађених код београдских скупљача. Постоји и нарочито дело: „Историја поштанских обележја Србије“, од писца ових редака, које је изишло пред сам рат, 1914, у Берлину, на немачком језику.

На филателистичким изложбама, које повремено приређује у Загребу „Хрватско филателистичко друштво“ могле су се видети многе лепе специјалне збирке марака наше земље. А на јубиларној ивложби, коју је пре 3 године било приредило. у Љубљани „Словенско филателистичко друштво“, било је

1) Киаенза ц Ђђгоји па зерфетђаг дЧопоза 1туе ај о ЕПафене СКкој 12102, Која је агдапа п ЏОтебтшбкот раушјопц ч Лагтеђи, од 3 до 8 зергетрга. ВНе зц 1лоХепе тпосе Ђораје 1 роџбпе хратке, ро стирата: Возпе, НгуафаКе, бЛоуепје. БгбЕје, Сгпе Соге, Јисозјамјје, хгабпе робфе, з#гагшћ дгуауа. _.

Ба ођје- зфтапе Пала ч дезпи ауогапи БИ 5и 1210861 опјафпаса. ОтедтК „ЕПајенаје“ 2. Уши Отерогаб рпкатао је Како (геђа рлргета једап тмоћет 1одак, оргеши 1 ор:5 једпе ПЈајена сКке гбике. Ргоцао је тагке за езђеј кор гјеш5 ба, ПКкоуе Хепа па шагката Као 1 „роб ки па тагката“

Ргефрјава па 56 11081 сода 3пје 36 4., ројеодавије 18 4.; 5ађе ве ад тоитејгаст „КПајенафе“, Ларстеђ, Моуа џез 7. — Џтр.