Naša pošta

311

у дејпета за бећттепет росједи", „рог ла роф Чота", родиХи газргауц ва. „Роббагет 1 „Моу Коптике у пабет пдгидепји". СНау ђгој је та рега пигефтКкоуа, 2. Сатре.

— Историја нашег ваздухопловства, написао Сава Ј. Микић, резервни ваздухопловни капетан. Даје историски преглед ваздухопловства, од првих мисли о лету до увођења код нас голубијих станица, балона и авизатике. Исцрпан је део који говори о српској авиатици у последњим ратовима. Књига се завршава са Х делом који говори о организацији и развитку наше војне и цивилне авиације после рата. а

— боз гедаегаје зиг]есгегујсе дегрозђћех — У свету је познато уређење и тачност швајцарских пошта. „Наша пошта“ га је чешће истицала као пример. Тако је и у погледу стручне п. т. т. литературе. У Швајцарској се штампају два органа Међународног п. ит. бироа као и пошт. часопис, који се истичу својом садржином и опремом. Годишњаци швајцарске управе, као и њено законодавство спадају међу првим у Светском савезу. Научни методи у њима налазе примену.

Последњих дана изашла је из штампе књига, под горњим насловом, од г. др. Ј. Бувера, шефа отсека у главној управи пошта Швајцарске. Књигу је превео са немачког г. Л. Руле, шеф одељка исте главне управе.

Књига, на својих 311 стр., садржи потпуни текст Федералног закона о поштама као и важније одредбе и наредбе о пошт. служби Швајцарске. Текст је праћен коментарима г. Бизера:у њима су тумачења главних ставова пошт. законодавства, понаособ у погледу пошт. регала, аутомобилских концесија, тајне, равних грана службе, ослобођења. такса, одговорности и т, д. Примери обилују. Расправљани су и поједини спорни случајеви који су се појављивали. Упоредно је говорено и о законодавству суседних земаља, тако да је књига постала и један упутник међународног пошт. законодавства. Историски преглед пошт. законодавства добио је место у самом предговору. Књига је наишла на најбољи одзив; за кратко време доживела је друго издање. Може се добити код издавача, Ед опз Ројувтарћев 5. а., Ддигјећ, боппепацај 10. Повезана стаје 10 шв. фр. -

Оваквом литературом подиже се углед струке; постиже се већи напредак и уважење, а код особља и већа љубав наспрам професије.

— Тп1огшаћ јопа розгђфајезв, орган П. тлт. интернационале, у броју од 1 октобра, публиковале су напис др. Шоћа о развоју и напретку п.т.т. и радио службе у Југославији.

— Најстарија књига коју је Гутемберг штампао потиче из 1445 г. Прва штампарија код јужних Словена била је установљена 1498 г. у ондашњој Црној Гори, на Ободу, код Ријеке Црнојевића. Тада није било штампарије у Москви као ни у Оксфорду. Рим је имао штампарију 28 година пре тога, а Лондон само 7 година. 1 И.

одЗИвИ

— «ФКивот и Рад“, часопис за науку и књижевност, који излави у Београду, у свесци од 15 септембра, доноси симпатичан приказ нашег часописа: «Изашла је, пише, свеска за септембар („Наше поште“) овог југословенског стручног часописа. Часопис је већ обезбедио себи место међу нашим најбољим стручним часописима. Поред одабраних написа стручне садржине упорно спроводи југословенску линију како ва организације тако и за ориентацију п. т.т. особља које броји преко 90.000 лица. Часопис се не задовољава само обрадом питања из области наше п. т, т. установе, већ обухвата и преглед свега важнијег што се