Naša pošta

338:

ПТ. МУЗЕЈ. — П.Т. ИЗЛОЖБА.

Напис г. Евжена Дерока о филателији у Југославији и реч „Наше поште“ (св. ва октобар 1931) покренули су питање п.т.т. музеја и прве п.т.т. изложбе.

Време, 17 октобра, доноси напис „Поштанске марке као историске вредности. Један интересантан музеј у чијим мапама леже милиони. Практичне користи филателизма. Старе Данске марке чија се вредност цени на неколико хиљада дин. по комаду“. Говорећи о нашем П.т. музеју, чланак се осврће са заслуженим привнањем на рад управника Мувеја г. Милана Л. Павловића, оснивача и дугогодишњег уредника „Наше поште“.

Загребачке Новости, у броју од 27 октобра, прихватају расправу питања и солидаришу се са експовеом г. Дерока и интервенцијом ,„„Наше поште““. Поред занимљивих података, писац уверава надлежне да ће филателисти питање музеја и изложбе сматрати питањем свог националног поноса и да ће жртвовати све, да се узмогну и пред нама и пред странцима достојно репрезентовати. Филателисти, изјављује, у том циљу оснивају југословенски филателистички савез, а очекују да се и са званичне стране покаже добра воља и схваћање наших филателистичких циљева.

Мишљења смо да би било умесно да Мин. Саобраћаја савове конференцију својих стручњака и претставника наше филателије, која би питање свестрано проучила и израдила пројекат те да се приступи остварењу. Потреба је очевидна, а могућност постоји да се отпочне.

П. Т. ВЕСНИК МИН. САОБРАЋАЈА

У броју од 1 октобра донео је поред осталог: правилник о чиновничком пензионом фонду; класификацију слушалаца Вишег п.т. течаја о којему је говорено у „Нашој пошти“ (св. за октобар); објашњење Мин. грађевина о откупнини личног рада (распис 499); објашњење Мин. финансија о обустави принадлежности за пензиони фонд (распис 514); саопштење о новом издању спискова т.т. линија, телеграфа и телефона (распис 525).

У броју од 1 новембра ,„Весник“ доноси поред осталог: Правилник 0 превозу морем и Скадарским Језером; Уредбу о смањењу личног додатка на скупоћу; Уредбу о утврђивању вредности станова држ. службеника; распис 585 о продужењу рока за продају марака за успомену на 10 годишњицу ослобођења и уједињења; расписе: бр. 542 о пнвентарским рачунима код неуредних пошта; бр. 548 о откаву службе пензионерима; бр. 547 о пошт. маркама 1000 годишњице Хрватског краљевства; бр. 554 о контроли међународног телеф. саобраћаја; бр. 561 о новом споразуму о телеф. служби између Југославије и Румуније; повише расписа из п. т.т. службе међу којим ионовим линијама и ширењу телеф. мреже које се стално спровађа. — Из делокруга П. штедионице налазимо расписе бр.577 и 578 о куповини и олакшицама куповине држ. обвезница преко ГП. штедионице. — Саошштава се исход држ. стручних испита који су чиновници п.т.т. струке Мин. саобраћаја полагали у Министарству иу Дирекцији у Скопљу. На завршетку следе премештаји, пензионисања, отпуштања, промена презимена, преминули, као и приказ „Наше поште“,

СТРУЧНЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ И ВЕСТИ

Телекомуникације

— Први библиографски рад у нашој струци били су чланци “За но. библиографију“, г. Милутина Вујадиновића, који су отштампани у „Нашој пошти“ (св. јануар-мај, јун, јул, септембар 1930). „Наша пошта“ нарочито цени значај библиографије те јој посвећује сталну пажњу. Код нас су два зла: мало се пише а и што се напише слабо се чита или се брзо заборави. Као да још није довољно развијен култ наспрам стручне литературе. Несређеност књижница томе је један од узрока, поред оног што особље у већини слабо чита а још мање набавља стручне публикације.