Naša pošta

334

Отуда је могло потећи да се не вна довољно ни ва радове наших ауторитета. Нема ни кохевије; њу замењује распарчаност, Тако, што се уради на пр. на електротехничком отсеку Техничког факултета не доспе до органа т.т. струке и обратно. Није боље ни у односу пот,т, струке у подручју Саобраћаја и Војске. Обрадујемо се сваки пут кад нам скромни војниктелеграфиста из војске потражи ,„Нашу пошту“.

Таква несређеност је донела да се у редовима п.т.т, струке не зна довољно за књигу Електротетника, ва електротехничаре, руковаоце електричних постројења и индустријалце, од г. инж. Драгомира Јовановића, професора електротехничког отсека електротехнике Универзитета у Београду, иначе познатог нашег писца и научника из те замашне обла. сти која својим проналасцима и применом врши знатне трансформације у свету. Књига је изашла у Београду 1929 г. Стр. 343.

Најновија књига г. проф. Јовановића, Фа радеј _ Тесла, ових дана је изашла у Београду. Стр. 85. Књига је украшена сликама Фарадеја и Тесле а говори о обојици славних људи. Свет је прославио прошлог месеца у Лондону стогодишњицу Фарадејевог открића природне појаве електро-магнетске индукције. Откриће које је бава електротехнике из којег је постала телеграфија, телефонија, електричне машине и много другог.

Писац завршава своју књигу са констатацијом да је Тесла највећи електро-инжењер. Али колика је, вели, част за то дете Истока, да му Велика Британија 1892 г. уступа лабораторију великог. Фарадеја — детета "Запада, те да ва његовим столом одржи два. своја предавања и то једно пред Друштвом електро-инжењера Енглеске а друго пред Академијом наука Велике Британије. Наука и човечанство, додаје, једног ће дана изградити великом Енглеву и великом Србину — Југословену трајан споменик „Фарадеј—Тесла“ са потписом захвална наука и човечанство.

„Правда“, 7 октобра, донела је допис из Лондона о прослави великог енглеског физичара Фарадеја у Лондону. Свечаности је присуствовало више делегата и било је присутно 5.000 људи. Као делегати из Југославије били су проф. др. Хонди, проф. д-р Плотников, Пупин из Њујорка, проф. Драгомир Јовановић, и проф. Петронијевић. Ив Љубљане није било делегата, а није ни из наше п.т. струке. На Народном универзитету у Београду, 26 пр. м., одржана је Фарадијева прослава.

— Време, 27 Х, доноси напис „Никола Тесла пренеће сунце с неба на земљу“, од г. др. Вука Маринковића. Говори о сунцу које се хлади и које ће се једнога дана охладити. Научници о томе расправљају, као да је то једнога дана близу а не кров милионе и милионе година. Питају се, како би се у том случају спасла вемља и људи 2 Француски ботаничар пок. Боние, професор на Сорбонх, открио је један нов извор енергије за биљке. Он је нашао да биљке с биљним зеленилом могу и бев сунца стварати. из неорганских елемената хемијска органска једињења, ако им се само пружи један извор светлости друге врсте. Ако се у мрачном простору биљке осветле веома јаким сијалицама електричне светлости, онда оне као да су на сунцу нормално асимилирају, претварају у својим хлорофолним зрнцима неорганске хемијске елементе у органска једињења.

Писац вели да бисмо могли, дакле, жетвени принос јако повећати у случају кад бисмо изнашли начин да изворе елекртицитета у васиони прикључимо и упрегнемо у службу себи у овом погледу. То досад није пошло за руком ван лабораторије. Отуда овај нови извор енергије засад остаје потпуно неискоришћен.

Али ако васад нисмо у стању да искористимо елект рицитет у васиони за ову сврху, не значи да то ипак хадгод нећемо моћи. У једној од својих последњих изјава, наш земљак Никола Тесла нарочито истиче да је открио и скоро ће бити готов да објави начин, на који се могу прикупити из васионе огромне количине електричне енергије и употребити као снага на нашој земљи. Ако се ваиста оствари ово што нам Тесла обећава, онда ће моћи врло вероватно бити лако решено и питање: како да се за неговање биљака употреби, поред сунчане, још и електрична светлост.