Naša pošta

336

Али, вели, врхунац је свега радио станица у Либлици код Ческог Брода. Она ових дана отпочиње рад и од ње се очекује да ће цео чехословачки радио покрет поставити на сасвим нову основу. Треба нагласити да та станица има капацитет од 120 ку/., дакле она је једна од најјачих станица у Европи. Њен програм ће се моћи чути у целој републици на сасвим обичан мали апарат са кристалом. Рачуна се да ће се број слушалаца због тога упетостручити.

— У Питсбургу (Пенсилванија) умро је д-р Хенри Филипс Девис начију је иницијативу подигнута прва радиостаница уПитебургу коју је пок. Девис, 2 новембра 1920, свечано отворио. Он је био потпретседник и директор једне великог електричног друштва као и претседник велике америчке Националне радио-компаније. Пуних 19 година је Девис пробавио у стварању и ширењу радиа а кад су се у почетку још увек истицале сумње за напредак и усавршавање радиа, Девис је био међу првима, који је тачно гледао у ствар и који је доживео потпуну победу своје непоколебљиве вере у будућност радиа.

— Полиција, управно-административни часопис, у св. за октобар доноси напис г.др. В. Кујунџића „Радио у Америчкој полицији“, са две слике. Ове године, вели, полиција је добила леп дар од радиа. И његови успеси омогућиће многе подвиге и са стране полиције као и са стране противника — рђавих људи (јер и они не спавају, већ искоришћавају све научне напретке), да се у скорој будућности можемо надати новим проналасцима у употреби радиа. Наводи пример Чикага, који је постао највећи град праве Америке, са 3 и по милиона становника. На највишем, 12 спрату чикашке полициске префектуре смештена је телеф. централа, којој се јавља сваки злочин учињен у вароши. Одатле се намах дадну саопштења полициским секцијама у вароши, 105 на броју, које имају своје мале радио станице као и аутомобиле који под пуном спремом чекају на заповест из централе. Полициски аутомобили такође су снабдевени малим радио станицама, које се могу носити у колима, и преко њих кола стоје у вези са централом одакле добијају накнадна наређења или пак саопштавају своје доживљаје на терену.

— Нирнбешка полиција испробала је практичну вредност ново мишљених апарата помоћу којих се брво чине доставе полицији и пожарној чети кров приватне телеф. везе.

Тај апарат прикачи се уз обичан телеф. апарат и несметајући овоме, може се телефонирати полицији без икакве препреке и бев тражења нарочитих вева. Такви се апарати употребљавају још и ва јувелирске радње. Колико међутим то претставља услугу и добит за полицију и јавну сигурност којој она служи није потребно нарочито истицати.

= Данска полиција у Копенхагену проучава један нов метод за хватање преступника преко једног новооснованог уреда за сигнализацију. Тај уред је у веви са локалитетима у вароши преко електричних спроводника којима се аутоматским путем дају сигнали, ако је у томе простору нека личност, када се апарат пусти у рад.

— Машине за даљно писање при берлинској полинији. — Ова модерна техничка средства ва брво преношење писаних докумената, која употребљује американска полиција, прихваћена су и уведене у берлинској полицији.

Централни биро шаље кроз те машине телефонска саотштења у 14 главних полициских преносних места, а одатле се после тим апаратима пренашају на 295 равних полициских установа у вароши, где се подравумевају и команде извршних полицајаца и жандарма. Веће машине способне су да приме и да дају поједине написе, а онекојесу намештене на мањим станицама само да приме. Има и брзих машина, које исписују (240 слова или знакова у минуту а може дотерати и до 890. Чак и телеграфске написе не шаљу у телеграф но кроз једну такву машину достављају у телеграф што има да се тог дана отправи. Таквих телеграма има на 250 који се месечно шаљу као расниси по унутрашњости.