Naša pošta

387

Са таквим машинама просечно се у месецу прими 7500 написа а изда на 3200. При томе машине за сада раде само са 'Ја или У/3 своје снаге.

По досад стеченом искуству и највећи песимисти су задовољни постигнутим резултатима. Требало је пак извршити читаву једну специјалну организацију да би се овај технички изум могао до краја искористити. — јужнословенска искра, орган јужнословенске омладине „Новог покрета“ — удружења за привредни, социални и културни препород Југославије, у бр. од 12 октобра, публикује напис из Буенос Ајреса о новим изумима Николе Тесле.

У централи „Новог покрета“, у Београду, Краљице Наталије 75, основане су разне секције, међу којим за филателију и ва радио.

— Уведен је непосредни радио-електрични саобраћај између Анкаре и Будимпеште. 5

— Отворена је фототелеграфска служба између Лондона и Рима.

— У Паризу ће се отворити, 1932 г., конгрес електрицитета, који бе се бавити великим питањима која чекају на решење. Конгрес ће у исто време прославити 50 годишњицу конгреса електричара који је одржан 41881 г. у Паризу. ·

— У седишту Италијанске академије, у присуству претседника и чланова Владе, Маркониа и других научника и академичара, одржан је први савив Завода Волта. У радовима оснивања учествују 50 научника: енглеских, италијанских, немачких, француских, данских, холандских швајцарских, руских и американских.

— У Прагу долази 1 телефон на 80 лица.

— Правничко удружење у Прагу држало је више седница на којима су дискутовали потребу за новим законским одредбама које ивавивају радио, т.т. служба без жица, у друштвеноме саобраћају.

— Од 10 до 18 октобра одржана је велика П1 народна радио изложба у Милану, у павиљону лепих вештина. Покретачи су ове изложбе радиоконструктори, удружени са фашистичком групом индустријалаца и механичара радио техничког удружења Италије.

— Бугарска је увела телеф. службу између Софије и Атине каоси између Софије и Солуна. Намерава успоставити везу између своје престонице и Рима а затим Берлина.

— Најновији проналавак у хирургији је операција без ножа. Амерички лекари сада врше операције помоћу „електричног ножа". Овај начин операције згоднији је вбог тога што пациент изгуби малу количину крви и рана много брже зарасте него што је то случај приликом операција ножем.

— Поводом скорашње прославе открића Америке сенатор Маркони учинио је нов покушај преношења електричне енергије помоћу радиоелектричних таласа. Експеримент је вршен на удаљености од 8.000 км. Из седишта Марконијевог друштва у Риму сенатор Маркони је посредством радио станице у Колтану запалио рефлекторе код споменика Христа. Спаситеља, који је у томе моменту на свечан начин откривен на брду Корковадо код Рио де Жанеира.

Овај Марконијев експерименат потпуно је успео као и онај од прошле године, кад је запалио електричне сијалице на изложби у Сиднеју.

Прослава 50-годишњице телефоније

Мапџарска је ове године свечано прославила дан када је, пре 50 година, прорадила прва телефонска централа у Будимпешти, Гробнице оснивача телефоније у Маџарској — браће Франа и Тодора Пускаса биле су цвећем окићене, а у престо-