Naša pošta

ЗАЋ

Досадашња пошт. тарифа је из основа измењена, а нарочито њен писмоносни део, као увођење месног и међумесног промета ва писма, ново максимирање тежине пошиљака, увођење нових такса за препоручено руковање, измена упутничких такса, увођење специјалних такса за чековне уплатнице и упутнице, измена такса на откупне пошиљке и пошт. налоге, измена претплате на фахове и затворене торбе, увођење таксе ва пострестантне пошиљке, измена доставних такса; затим, увођење пакетских такса по зонама, измена телегр. тарифе у унутрашњем саобраћају, измена еквивалента златног франка за телеграме у међународном саобраћају итд. Кад се то узме у обзир, види се да је нова публикација дошла у згодном часу. Она је неопходно потребна сваком трговачком предузећу, банци, пословним људима као и п.т.т. службеницима.

= Илустровани п. т. т. календар 84.1932 г. доноси ове најновије тарифе: целокупну међународну телеф. тарифу, у релацијама са свима земљама Европе; унутрашњу телеф. тарифу; упутства и изводе ив правила телеф. службе; целу међународну и унутрашњу телегр. тарифу, за међународни европски и ваневропски саобраћај; тарифе ва радиотелегр. саобраћај и радиофонију, као и све поштанске, унутрашње и међународне тарифе за писмоносни, новчани и пакетски саобраћај.

Осим овога доноси и ове занимљиве чланке и расправе: О Новој години; За Министарство пошта; Међународна академија пошта и телекомуникација; Цртице из правосуђа прошлих времена; Постанак и значај пошт, марке; Пошта и телеграф у Аустрији; Финансијска реорганизација немачке Управе пошта; Фашистички режим, организација и развој телефоније у Италији; Нова пошта у Цириху; Међународна телефонија; Смрт Едисона и Грахама Бела; Сеоски телеф. аутомати; Телетип као помоћно сретство телефону; Нови француско-инглиски телефонски кабл; Важност чистог изговора у телефонији; Телеф. рекламације; Подржављавање т. т. службе у Сједињеним Државама; Телеграф у Сједињеним Државама; Писма—телеграми, одложени и новинарски; Техничка питања у телеграфији; Социјална питања и хигијена; Шта је Немачка учинила за благостање п. т. т. особља; Одбрана. од туберкулозе. Осим овога, адресни и огласни део, ред вожње, стране валуте.

Календар има 15 штампаних табака и сређен је тако, да послужи у првом реду, пословноме свету као упутник ва све гране п.т.т. службе, а претежни део у њему, намењен је млађем п. т. т. особљу ради поуке и проширивања круга стручнога знања о п.т.т. установама, на дому иу иностранству, у Европи и Америци, што чини ову књигу, не само интересантном но и врло потребном у свима редовима п. т. т. друштва.

Може се набавити код власника и издавача г. М. Вујадиновића, саветника Мин. саобраћаја, Гарашанинова ул. бр. 7-11, за скромну цену од 10 дин.

Власници Д-Р ПЕРО ШОЋ и МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ