Naša pošta

179

рана прописом 5 114 закона о општем управном поступку, пошто је 5 # поменутог закона пропис специјалног закона, те се не може узети, да је такав измењен прописом општег закона, какав је 5 111 закона о општем: управном поступку, кад то није изриком у овом закону предвиђено,.

1

Мин. унутрашњих послова, расписом бр. 15880 од 26 11 1932 дало је Банским управама објашњење:

да попуњавање упражњених званичничких. служитељских и дневничарских места не треба тражити претходно одобрење Министарства, али треба водити строго» рачуна да се попуњавају само она места где то интереси и потреба службе безусловно захтевају, а остала места не треба попуњавати нити их у наредни буџет уносити. Што се тиче чиновника за чије је постављење по закону надлежан бан, попуњавање ових места не треба вршити бев претходног одобрења Министарства. Министарство пма довољан број кандидата, а има и законске могућности да на та места постави чиновнике или приправнике са потребним школским квалификацијама, јер интереси службе и струке налажу да се.сувишан број управно-канцеларијских чиновника умањи и да се квалитет особља унутрашње управе побољша. Моли се стога Краљ. бан. управа да попуњавање упражњених места управно-канцеларијских чиновника и приправника не врши, већ да о сваком случају обавести Министарство, како би се евентуално на: упражњено место поставио квалификовани службеник.

Тумачења часописа „Полиција“

Т Време проведено у рату признаје се само учесницима у рату из срп'ске' и- прногорске војске, те ако писте у тим војскама служили немате права па то. У Време, које сте провели у црногорској војсци у рату као добровољац, признаје вам се, по 5 270 тач. 6 Ч. з., двоструко, ако сте ступили у државну службу пре 11Х 1923. 15 Не постоји нарочити пропис о ропству, али ропство за време рата признаје се свима војницима као ратна служба, осим ако су осуђени зато, што су се-предали непријатељу намерно. У Југославији сви такви војници, који су се предали непријатељу. амнестирани су још 1920. М1 5 4. з. од 1930 није предвидео службу у Црној Гори за повластицу, ранија повластица за службу у Црној Гори укинута је 5 312 Ч. 8. Изгледа да је ту учињена омашка. Према томе не признаје се повластица ва службу у Црној Гори п та служба сматра се као служба у северним крајевгма т. ј. рачуна се у ефективном трајању. УП Ако сте ступили у жандармерију или државну службу пре 1 септембра 1928 ва вас вежи чл. 270 тач. 6 4. з., те вам се речено време при– знаје за пензију двоструко. Време проведено у ропству признаје се као да је проведено у рату.

УШ Е Никоме се не признаје у војнички рок ни у државну службу време: проведено у служби или војсци пре 18 год. старости. “ ЖЖалба Државном савету због тога не би ништа помогла. Време после 18 год. старости признаје се у рок службе.