Naša pošta

180

1Х Ако је дотично лице било чиновник, онда је имало право, да му се рачуна ратна обвезничка служба у дупло по чл. 282 Финан. закона за 71922-23. Ако није био чиновник већ званичник, нема на то право.

Х Вама се одбија 18 месеци рачунајући од 13 авг. 1915 г. кога сте дана.

"навршили 18 год. старости. Време које сте провели пре 18 г. старости не признаје се у кадровски рок.

ХЛ Повластица за служење у јужним крајевима престала је 30 јула 1930 (види Ч. 3. 5 70 тач. 18). Х1

Служитељи дневничари не теку право на пензију у државној служби, ма колико у том својству остали у њој и њима се према томе не може рачунати ни време, које су раније провели у државној служби. Они немају права тражити ни разврставање по новом Ч. 3., јер тај закон равврставање уопште не предвиђа. Исто тако не могу с правом тражити постављење за сталног служитеља, јер то зависи од слободне оцене надлежног Бана. Ранија служба у жандармерији такође не би могла бити узета у обзир за напредовање, ако бисте били сада постављен за слу"житеља. ХН

Архив зе правне и друштвене науке, орвона Правног факултета у Београду, на стр. 275—295 свеске од 25 априла, донео је студију г. А. Давинића «Пензије држ. службеника по "Ч. з. од 31 марта 1981». Писац објашњава поједине законске прописе о пензијама, наводи поједине одлуке Главне контроле и Државног савета. Писац је подвргао анализи и прописе о служби на војној дужности. Критички се осврће на неке случајеве неправилне примене, неједнакости, аномалије које су стварале спорове и дуге и заплетене парнице. Многи су тиме погађани у њиховим правима и интересима. У «Н. по» за новембар 1980, с. 126, о томе је говорено. Оно изналажење праве воље -ваконодавчеве није отклоњено ни новим 4. з. Јасноћа бар, морала би бити обезбеђена. Унификација поготово. Г. Давинић на завршетку истиче да би требало законодавним путем регулисати питања која су остала спорна. Нови Ч. з. није остао без грешака. Наша администрација као и појединци трпе од тога. Наши правни стручњаци врше своју дужност кад „критички и јавно указују на недостатке. Тиме користе непосредно правди ти самој служби.

РЕВЕЗОМАТМО УРЕАЗАКМЈЕ

„Ров а сјазвшк“ та „Розбаг“ у Рјиђђаш зђа пасеја ургазапја о ројоЗаји Капа даћоу ха игафшке ро одфбауки рагаотаја 45 С. 2. У гезтс је (0 _уртабапје хејо акфцејпо Бода5! 17 51а2ђетаћ Њодза; овебшћ одгоу. Уебка. места јфећ Капатдајоу, К; 50 ппеп ро аозедај уеђјаутћ хакошћ 1хобгадђо та. чгадтке 1 оадзћауек рагаотата 45 (6. 1. зе паћаја (узај у Ргаузк! ђаћоупн) у хуапји за жеђа одпозпо гуатетка. (М]ај5; иза Љепес ратопо5а. = 2 газтеф! опппагје је хуапшаик, зјагејз 4 опппагјани а теббапзко 5010 ра зтејј, ут; ра зеуеда игадт5ко 5 бо!)

та ве да ђо штедђа ргозуефтеса тимуа о Кајесвомгапји 5ојвКе 120Ђеазђе Ктајц 125]а. Мегјефто је, да ђо ха 1тођкаљђо пероројпе зтедпје 50о1е