Naša pošta

237

Котвпо ФЕ Бо да Кој зЕисојак Пагећеја тад; пази Врћогтанји о Пајенћ, Која педозтаје, роро! В ћогтаћје о р. 1. +. а тис! Који је „Хаза: роба“ орјауџа.

Ргерогибијив! Каре 2. Зрајса, уегијето да се пјероу бод бпјак рорш и! озефаи ргамипи Која зе озеба па рој Шагећје пи пазој жели. Тит бе дФормпећ пјепот рохпауапји је газутси.

Време од17и 31 јула, 7 и 14 августа донело је написе: «Српске поштанске марке издане за успомену на боравак Краља Петра на бојном пољу 144 г.» «Привремена издања наших пошт. франко марака», «Наше прве пошт. марке по ослобођењу и уједињењу», „Врсте наших пошт. марака посебних издања употребљиваних до увођења општег издања од 16 Х] 19247.

Уважени г. Е. Дероко, душа наше филателије, и тим написима дао је леп прилог за стручну литературу.

Италија је пустила у оптицај нове врсте пошт. марака са ликовима. многих славних италијанских песника. Тако постоје марке са ликом Дантеа, Петрарке, Бокачиа, Таса, Арноста, Леопардна, Алфиериа и Кардучиа. Ускоро ће издати и пошт. марке са ликовима славних држав--

ника и политичара. 55

ПРИПРАВНИЦИ

Извесни ресори тумачили су и примењивали одредбе новог Ч. 3. на штету чиновничких приправника, па су их и отпуштали макар имали и године службе које се траже ва пензију. У п. т. струци, постоји повећи број лица која су заинтересована тим питањем о којему је већ расправљано у п. т. часопису. П. т. управа је овакве приправнике задржала у служби, али је тражила да одмах положе државни стручни испит. Приликом постављења за чиновнике поднела је Главна контрола тужбе Државном савету против свих оваквих наименовања односно постављења, стојећи на становишту да им је са ступањем на снагу Ч. з. од 31 марта 1931 престала служба и да су морали бити отпуштени из службе. Државни савет, позивајући се на одлуку своје опште седнице од 1926, пресудио је у свима случајевима до сада да су овакви приправници морали положити државни стручни испит још пре утврђивања на сталност, али пошто јето било пропуштено нису ни морали полагати државни стручни испит, па је све тужбе Главне контроле одбацио као неосноване.

Неки приправници (2 или 83), који испит нису положили, отпуштени су из службе, али ће бити враћени, уколико су поднели тужбе Државном савету.

Пресуда ПТ Одељења Држ. савета, по једном таквом случају закључује: ;

«...Како је решењем истог Министарства од 3 маја 1928 тужиоцу призната сталност и како се тужилац на дан ступања на снагу новог Ч. в. од 1981 налазио још у 4 групи ПТ категорије, то је решењем од 10 У 1981 с обзиром на 5.250 истог Закона правилно преведен на принадлежности чинов. проправника по 5 23 тога закона.

Чињеницом да је тужиоцу горе пом. решењем још у 1928 призната сталност и одређен степен основне плате одузима се могућност за примену ст. 6 8 11 новог Чин. зак. пошто се сталност није могла ни признати ако претходно нису. били испуњени услови из чл. 15, 16, 18, 19, 20, 24, 58 и 54 4.-8. од 1923. .

С тога, како је тужиоцу била призната сталност грешком управне власти бев положеног државног испита, тужилац није дужан ову да сноси па је стога и неправилан отпуст на основу пом. ст. 6 5 14 Ч. 3. пошто се у конкретном случају тужилац имао третирати као чиновнички при-