Naša pošta

238

правник са положеним држав. стручним испитом и са више од 10 година ефективне службе. па Са изложеног, а на основу чл. 17 н 34 Закона о Државном савету и управ. судовима Тар. бр. 52 Зак. о таксама, Државни Савет пресуђује: „Ништи се решење Министарства од 2 децембра 1931“.

Т 9.

ВОЈНИЧКА СЛУЖБА И НАПРЕДОВАЊЕ

Ово је питање више пута расправљано и у «Н. п.» (свеске за септембар, октобар и новембар 1981, и за фебруар о. г.). Већ тада су предвиђене све штетне последице и забуне које доносе у редове п. т. службеника пресуде Државног савета са којима се поништавају унапређења на основу урачунавања војничке службе у напредовање. У последње време створио је Државни савет нову збрку пошто у пресудама даје ресорним минитрима могућност да оваке службенике могу унапредити ретроактивно, од дана када су навршили прописани број година поштанске, односно редовне државне службе грађанског реда. Међутим, досада, барем у п. т. струци, била је пракса да са оваква унапређења, на основу пресуде Државног савета, просто ставе ван снаге. Према информацијама које смо примили, сада се овакве пресуде извршују тако да се унапређење ставља ван снаге, а истовремено се овакви службеници другом одлуком поново постављају у дотичну групу, без обзира на могућност исправке на коју сам Државни савет у пресуди пристаје.

Према томе од потпуно једнаких службеника, бивших ратника, са истим квалификацијама и истим годинама службе имаће п. т. струка ускоро п. т. чиновнике распоређене од УПЕ до УГ односно УМ групе. У М ПТ групи остаће они којима ће Државни савет тек поништити унанређење у бившу 2 групу П категорије, у УП групи остаће они којима је унапређење већ било поништено, а у УГи У групу унапређени су они којима унапређење на истом основу није било ослорено од стране Главне контроле. 6 . и

Ово питање свакако треба што пре регулисати, пошто је неправда „очивидна, а овакве неједнакости тешко падају и Министарству и изазивају незадовољство. | : ·

И.

| ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ЛИСТОВИ

Управе П. т. удружења — стара и нова — једна другу не признају и поднеле су оптужбе. Поред управе и суд има да решава. П. т. интернационала о томе већ говори у својим извештајима. Управа пошта је оптужила Државном савету претставнике старе управе Удружења, због израза у њеном писму. Чека се надлежна одлука.

Управа пошта је била оптужила Држ. тужиоцу, због написа „Тражи се.човек“, г. Директора пошта у Загребу и уредништво „загребачке „Поште“ у којој је напис изашао (18 новембра 1931) као и у „Робаги“, у Љубљани, 1. децембра исте г. Г. Директор, пак, са своје стране поднео је тужбу против Управе.

Уредништво „Наше поште“ било је за исти напис „осумњичено“ и саслушано од суда, али после његова одговора питање је легло.

Мом оз1%1, Харгеђ, и бгоји од 26 јипа допеје зи парј5 „Ро"угајак !па. МПозамПјем са па тјезјо Фтекфога заузке Фтексјје