Naša pošta

10

право да даје ректроактивно дејство новом решењу од дана, кога је донето прво решење. Ово решење административне власти има дејство од дана кад је странка захтев учинила. Исто тако нема места ретроактивном дејству донетог решења, кад административна власт из својих властитих побуда исправља своје раније решење за које је нашла да је истим неправилно применила закон према приватној странци. Ово решење административне власти има дејства од дана, кад га је административна власт донела.

Има места примени тач. 3 5 135 Закона о општем управном поступку, кад се неком лицу даје право или овлашћење под претставком, да су испуњени сви услови који се изрично траже за стицање тог права или овлашћења, па се накнадно утврди да тих законом предвиђених услова нема. Тај недостатак изрично прописаних услова има се сматрати грешком која проузрокује ништавост по тој законској одредби. Државним службеницима који су унапређени или наименовани на звања више групе па пензионисани, а није им истекла година дана од дана тога њиховог унапређења или наименовања на звање више групе, као што је то предвиђено 5 268, 4. 3. од. 1931 "односно 6'252 Закона о државном саобраћајном особљу, служиће као основ за одређивање количине њихове личне пензије, њихова плата и њихов положајни додатак оне групе, у којој су се затекли на дан пензионисања. -

У време одређено 5 1244. 3. односно 6 131 Закона о државном саобраћајном особљу свако започето а не извршено пола године рачуна се као цело пола године.

Постављање дневничара на места званичника и служитеља и у времену од 31 августа 1931 до краја те буџетске год. није противно ни једном законском пропису. (Број 21007 од 25 М1 1932)

У случају престанка службе по истеку боловања од 12 мевени _ чл. 138. кан. 2 у: нејли са чл. 11. 4 6 од 1923 — признаје се за пензију и време службе по истеку 12 месеци боловања до дана доношења одлуке о стављању у пензију. (Број 21007 од 25 М1 1939).

ТАНТИЈЕМЕ ;

Почеле су се уклањати неправде и увађати равноправност међу држ. службеницима. Верујемо, да Краљ. Влада има пуно воље, да настави у овоме правцу свој рад онде тде се још није стигло услед великих и разноликих држ.