Naša pošta

|

послова. Зато, износећи неке чињенице, сматрам да чиним добро и држ. службеницима па и самој служби.

Ствар је у: дељењу годишње тантијеме (награде) појединим држ. службеницима. — Док се ове тантијеме деле службеницима Пошт. штедионице, које достижу суму 'од 1,500.000— дин., нама п. т. службеницима од овога новца нема ни једне паре и ако ми свршавамо најтежи и најодговорнији део — према странкама — посла исте Штедионице. Примајући. новац од странака излажемо се вишеструким (материалним, здравственим и др.) опасностима. Поред овога долази ађустирање појединих докумената о уплати и исплати, издавање штед. књижица и вођење дневника. Посао, који није на овај начин прошао кроз наше руке пренели смо га писмом итд.

Поред ових службеника примају тантијеме и рударски службеници. Они још боље пролазе, јер примају — истина не сви — производну премију, а поред ове и тантијему. Значи, за исти рад двије награде у два облика.

Зар не би било боље и праведније укинути првим и другим ове привилегије и дати свима држ. службеницима тринаесту плату. Ако би ово изискивало много веће издатке по држ. касу онда је боље потпуно укинути, да би се задовољила правда и увела и овде равноправност а уједно приштедиле ове суме за важније народне потребе.

Овај апел пун је искрености а прожет је патриотским осећајима.

ТИХОМИР САВИЋ

ЗАДРУГАРСТВО И КРЕДИТНИ ОДНОСИ Задрутавсетво, гласник. Савеза пас зао друга држ. службеника Југославије, у св. за децембар, донело је чланак др. Шоћа „Задругарство и кредитни односи држ. службеника“. У њему се приказује стање чиновника који су као и други редови погођени општом кризом. Расправља се проблем, како да се чиновнику помогне» Савез задруга требао би, а не може, да помогне у довољној мери, сем кад би се ојачао и кад би му држава повратила око 40 милиона динара које су чиновници за то уплатили. Чланак се завршава: Позвани решавају проблем кредитних односа у земљи. Мислимо да је наступио час кад се морамо побринути и за тај однос држ. посленика. Ради њих и самих интереса држ. службе. Решимо тај проблем, па ћемо се и на администрацију мање жалити. У сваком случају равноправност. П. т. особље има своје задруге. Ниједан п. т. службеник не би смео остати ван редова свог Удружењ другарства. У организацији лежи тајна успеха. МА