Naša pošta

номских прилика које владају у целом свету, већ и тешку моралну кризу, кроз коју је, усудом ваљда, морало проћи и наше друштво као кроз чистилиште. Све је било у знаку · грчевитог напрезања. Смањивање буџета, особља и плата, неман сиротиње и оскудице, тешка и лична борба у сопственим редовима око удружења, са једним провизориумом без Уредбе. Једном речи, негативни резултати. Свакако, пре лазни период. Изгледа, пак, даје најгоре прошло. Ми се бар тако тешимо и надамо. Духови се полако буде, трезне се и прибирају. На освиту нове године указују се већ чистији видици. Још има облака, али их ветар развејава и гони у пучине морске. Има утешних појава, које дају наслућивати да ће се међусобни односи у нашем друштву побољшати, појмови разбистрити, а другарска љубав, поверење и слога повратити. Има знакова да ће се из организација кренути правим путем и живљим кораком, прво сређивању прилика и оздрављивању, а потом, борби за бољи положај и благостање.

У области духовне културе и препорода учињен је такође напредак. Наша штампа бележи сваки пут појаву неке нове књиге којим се подиже. и ствара наша стручна литература. Ничу нови часописи и календари. Један енергичан и предузимљив стручни радник подухватио се замашног посла, да створи и изда „П. т. библиотеку“, издавањем читавог низа стручних дела, првокласне вредности, који ће послужити као уџбеници многим генерацијама, које су сада у служби и онима које долазе. Стручна п. т. литература није више шупља фраза. Врши се једно прибирање и одабирање снага. Утире се пут којим ће се поћи напред, у летшу и бољу будућност. Ми у то верујемо.

Наша пошта, верна својим идеалима, помоћи ће као и увек сваку племениту акцију и утакмицу у раду на опште побољшање стања нашега особља. Бележиће са похвалним признањем сваки успех и жигосаће јавно, слободно и непристрасно, све умишљаје који би ишли на то, да се до жељеног успеха не дође. -

Ево. „Маша. пошта и у новој години, надахнута истом вером у своју мисију. Ићи ће и даље, истим путем дужности и просвећивања. Тим ће путем она ићи све дотле, докле млађе снаге не пристигну. А кад то буде, и кад се те снаге оспособе за велико дело препорођаја, ми ћемо им предати нашу заставу, чисту и неокаљану, да се под њом и даље скупљају и боре за општи прогрес у струци, што је у програму и врховног шефа струке г. Министра саобраћаја, као и за материјално побољшање стања целокупног особља, са уверењем: да смо своју дужност савесно и поштено испунили.