Naša pošta

59

Морамо бити свесни да је у специјално нашим приликама крути и неразумни централизам исто тако као и федерација несрећан облик унутрашњег уређења, који може само да смета јачању унитарне мисли државне, која је основна мисао Устава од 3 септембра 1931.

Министар пољопривреде г. Ј. Деметровић је исто тако изјавио: ...деконцентрацију власти, то јест пренос послова са државне централне власти на локалне власти да оне буду ближе народу и да могу са бољим познавањем људи и прилика решавати и расправљати њихова питања. То је задатак који је пред нама.

НАПРЕДАК У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА

Генерални Постмастер В. Британије Сер Кингслеј Вуд образовао је још у фебруару прошле године једну трочлану комисију, која је имала задатак да испита: да ли садашње стање пошта у В. Британији задовољава државне и народне потребе. Комисија је предала свој извештај и препоручила следеће:

У садашњој организоцији требало би образовати при Главној Управи један административни савет коме би председавао Генерални Постмастер.Један генерални директор требао би „ради замењивања генералног постмастера, као управљач свих послова главне управе. Овај административни савет био би овлашћен да прописује линије рефорама, у којима главни елеменат треба да буде реорганизација особља. Остварени приходи и вишци неће се више предавати у целости државној благајни. Биће утврђена једна извесна глобална сума, приближно једнака садашњој, која ће се предавати за три узастопне године благајници. Случајни вишци биће употребљени за побољшање службе са што мањом интервенцијом државног трезора: Треба искористити у што већем размеру искуства науке и технике при решавању главних питања администрације. Телеграфску службу треба потпуно спојити са телефонском. Децентрализовати питање особља и ограничити право апела на централну управу.“

У Калифорнији, у близини Кристалног језера преврнуо се поштански вагон у дубину од 25 стопа. Мако се превртао 3—4 пута, срећом поштански службеници остали су живи, благодарећи томе што је био саграђен сав од метала. Лакше озледе претрпели су само неколико њих.

Немачка управа пошта направила је унутрашњи зајам од 60 милиона марака ради нових инвестиција. Од овог зајма утрошено је већ 30 милиона. Зајам је на подлози бонова