Naša pošta

60

поштанске благајнице и биће амортизбван за 5 година. (Решеће Роз! 10 по. 1982)

Шведска управа пошта препоручује својим службеницима да не узимају колегинице за за жене, јер то смета њиховом унапређивању, пошто не могу служити у истој станици заједно, а исто тако и унапређењем једнога службеника и премештајем у друго место не може се премештати по молби и његов брачни друг.

У Франкфурту на Мајни убијен је у стану једне рентијерке, достављач упутница Јохан Хофман. Убица је унук рентијерке. Убиство је извршио револвером и том приликом опљачкао 2800 марака. Поводом овога појавила су се разна мишљења у дневној и стручној штампи. Многи пледирају да се укине ова врста службе где поштански органи могу биги предмет оваквих гнусних убистава. Други траже појачање казне за овакве случајеве и најкраћи поступак при суђењу. Министар пошта је тражио мишљење трговинских и индустријских комора да би донео своју одлуку.

У Шпанији подржављавање телефона имало је замашних последица у политици. Као што је познато, влада Примо де Ривера дала је концесију за експлоатацију телефонске мреже у Шпанији једном американском друштву. Увиђајући сву штетност од те концесије републиканска влада је спремила била пројект закона којим је имала намеру да телефон врати у посед државе и концесију поништи. То је довело до дипломатског сукоба између Шпаније-и Америке. Пошто су се односи тако били заоштрили, то је Кортес био приморан, на предлог претседника Азане, одложити ово питање на извесно време.

У Америци није од великога значаја промена Министра пошта, јер плата и додатци особља утврђени су одлукама конгреса, а само особље има своје претставнике у конгресу као посланике. Ипак, променом претседника Хувера и доласком на власт Рузвелта, биће измењен министар пошта Браун, о коме се стручни листови не изражавају ласкаво, а на његово место помињу се Џемс Фарлеј у првом и Џемс Мед у другом реду. Исто тако биће промењени и сви управници пошта [и П реда.

„Кад бих ја био Министар Пошта“, тако се зове тема коју је расписао „Џтоп розја! Сјегк“ у Америци, лист који брани интересе поштанског особља. Тема треба да буде обрађена у облику једнога писма које сме садржавати највише 300 речи. У писму сваки треба да изложи мисли за побољшање поштанске службе замишљајући да је он Министар пошта. Конкурс има три награде од 15, 10 и 5 долара.

Овом приликом смемо ли да запитамо: кад ће бити исплаћени хонорари за конкурс од 16 марта 19312