Naša pošta

157

Морамо споменти Дантеа, Шекспира, Мике ланђела, Леонарда да Винћија, Рафаела Санциа, Галилеја, Коперника, Њутна, Спинозу — а поред тих славних имена требало би додати још многа. и многа.

Морамо се међутим задовољити епохалним датумима.

Француска револуција, датум који руши апсолутизам краљева, и јавља народима прве гласове слободе.

Робеспјер, Дантон, Мара велика имена великог дела — за његово остварење нису презали ни пред. чим. — „Циљ оправдава средство“ — и они су и краља Луја ХУГ са породицом гиљотинирали.

Француска револуција претставља нови чин историје света.

Из тог хаоса издваја се одједном једна дивовска снага. Мали каплар Наполеон Бонапарта, постаје велики цар Наполеон. На скупу крунисаних глава говорио је о добу „кад. је био артилериски поручник“. |

Наполеон кроји карту Европе. Он је мач који сече. То је природа која је у себи имала храброст Александра Великог, лукавство Ханибала, одлучност Цезара. Од таквог ч0века морала је дрхтати Европа.

Док су се по осталим земљама ти догађаји одигравали и ти људи истицали, код нас четири самоука, четири славна имена уздигла су наше име и славу. Доситеј Обрадовић, Карађорђе, Његош, Вук Караџић били су снажне природе које су испољиле одлике и способност нашег народа.

Али поступно дошли смо до скоре прошлости и данаш- · њице, која је уједно за нас и најважнија Она је најважнија. за нас, јер је њен развој и наш развој. Говорићемо о личностима из тога доба.

— Наставиће се — - 6 МОМЧИЛО П. ШОЋ

Одговор младог сарадника, у УШ разреду | гимназије у Београљу претседника ђачког литерарног друштва Нада, сад студента права, награђен је по конкурсу. Ур.

ВИШКОВИ ПРИХОДА

Благодарећи систему који је увео садањи Министар финансија можемо пратити кретање државних расхода и прихода. Г. д-р Ђорђевић при лечењу кризе не сматра тајном. такве податке, као што су их некада сматрали назадни финансисте. Напротив, г. Министар упознаје јавност са финансиским стањем у земљи. Последних дана, објављен је извештај за јули и за прва четири месеца буџетске 1933-4. Нарочито морамо похвалити тежњу да држава измирује своје: