Naša pošta

158

нове као и раније обавезе. Она даје пример и импулс заводима и појединцима. Од тога зависи нормалан живот и сам просперитет. Тиме се ствара поверење, а преко њега подиже кредит, који доприноси лечењу кризу. Министар финансија је тако уступио вишкове прихода појединих државних привредних предузећа за подмирење њихових расхода и дугова.

П. т. струка, пак, дала је стварне вишкове који су предати Главној држ. благајни, за подмирење расхода опште адми„нистрације. Пошта је предала Држ. благајни од укупне суме остварених вишкова прихода у јулу 1983 динара 11,048,412 а за период април—јули 1938 динара 34,218.060.

П. т. особље је поносно што у времену тешке кризе

"постиже такав резултат. Поред свих препона, службу обавља без прекора, а држ. каси доприноси осетне своте. И квалитет службе и финансиски ефекат биће још бољи и већи, кад п. т. струка дође до жељених рефорама. Рефорама, које ће служити напретку службе и особља. У августу 1933 године забележено је врло повољно развиће општих државних прихода и расхода. За период април-август ове године државна предузећа и установе из„вршила су расхода за дин. 1.049,151.599 или 73,02%/, од суме предвиђене буџетом, те је постигнута уштеда од 387,694.095 „дин. За то време остварено је прихода 1.274,710.987 дин. или 76,80%, од процењене суме. Чист вишак остварених прихода над извршеним расходима државних привредних предузећа и установа је, дакле, 255,659.388 дин.

РЕФОРМА КАЛЕНДАРА

сматрана је као неминовна потреба цркве и државе То вели и претседник Свештеничког удружења Југославије београдски прота г. Љ. Богићевић, јер календар је мера за време, два календара доносе рђаве последице, а реформа календара не задире ни у верске догмате. Међу светлим именима научара, који су радили пројекте за нов календар, истакао се проф. филозофије, д-р Петар Л. Вукићевић, познати начелник пошта и телеграфа пређашње краљевине Србије. Г. Вукићевић је о том питању издао и посебну књигу, која је оцењена као велики датум у нашој науци и понос нашој нацији.

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА Последњим унапређењима нису преведени извесни п. т. чиновници, који иначе испуњавају услове (стр. 142 св. за октобар), јер са тим звањем немају право на У групу, а за постављање управничко нема по буџету слободних места.