Naša pošta

ОРГАНИЗАЦИЈЕ П. Т. ОСОБЉА

Човечанство не могу спасити од физичког и моралног пада политичари механичким крпљењем социјалног тела, него остварењем великих идеја солидарности или задругарства. На место старог материалистичког

гледишта на свет морају доћи нова —- идеалистичка, а у ова нова гледишта на свет спада пре свега задругарство. Оно је, као што је један енглески задругар рекао — нов пут за практично остварење божје запо-

вести „Љуби свога ближњега као себе самога“. Х. Дибреј

П. т. задруге не изостају иза најбољих у земљи. Сваки п. Т. службеник мора бити члан организација своје струке. Тада ће сви осетити моћ и уплив заједничког рада. Онај који противно ради, није пријатељ ни струке ни себе самог.

П. т. удружење Немачке је важан чинилац у политичком и социалном животу. Има преко 100.000 чланова. 1

Конгрес Удружења п. т. службеника Бугарске прославио је недавно 25 годишњицу својег оснивања и 30 годишњицу службовања својег претседника г. Петра Алекова.

Задруге п. т. особља за штедњу, кредит и међусобно помагање успешно одолевају кризи. Не само што не затварају шалтере и што не даве своје поверенике, већ помажу новим кредитима а сгаре рационално угеривају.

Наше п. т. особље има два своја удружења, надлежно призната, која функционишу: Удружење п. т. службеника Југославије и Удружуње нижих п. т, службеника (званичника и служитеља).

Министар саобраћаја је потврдио правила Удружења дипломираних правника ресора Мин. саобраћаја.

Наша пошта је увек препоручивала слогу и дружевску љубав међу редовима особља п. т. струке. Саветовала је да пред тим идеалом ишчезну сви лични моменти и неспоразуми или сукоби из прошлости. Јер само тако П. т. удружење може постати огњиштем које ће помоћи препород струке. Само на таквој ватри озебли ће се огрејати.

Уздржавамо се од живљих критика, да не би ватру распиривали. Надали смо се да ће после трења завладати хармонија и солидарност. Време пролази, а особље пати под својим бременом. На жалост, још смо далеко од праве слоге без које нема заједничког рада ни успеха. Признајемо отворено да је особље још увек поцепано као у добу кад су беснеле партиске страсти.

Нижи службеници, по пресуди Државног савета и одобрењу г. Министра, основали су своје удружење. Удружење п. т. службеника — већег реда — то не признаје, већ ангажује ниже службенике у чланство, па и у својој Управи има неколико нижих службеника.

Нећемо овде расправљати о систему удружења по хоризонталном или вертикалном систему, о томе, да ли је већи или мањи интерес нижег особља да буде са већим особљем у истом удружењу и да ли нижи пред већим могу довољно заштитити своја права и интересг Нећемо испитивати ни моменат, да ли је згодно да шефови, управници, инспектори и саветници већају, у заједничкој седници, са писмоношама и служитељима, о потребама струке и особља, итд.