Naša pošta

162

Посреди је пресула Државног савета, донесена већ 26 августа пр. г., по којој особље добија своје удружењелјћ. Министар саобраћаја је наредио да се та пресуда изврши. Приступило се извршењу, али, како се види, оно још није довршено. Отуда, нови не споразуми и сукоби, између управе службеника и управе нижих службеника. Нова трвења и губитак времена. Нижи службеници се жале и на то што управа њима претпостављених учлањује ниже службенике и чак их држи у својој управи. Нижи службеници су изабрали своју управу и она иде напред. „Поштар“ од 16 октобра бележи и случај претње управника нижем службенику. Случај се мора расветлити.

Спор између старе и нове управе Удружења п. т. службеника решен је дефинитивном пресудом највећег административног суда — Државног савета. Пред окружним судом се расправљају оптужбе чланова нове и старе управе. Претседник старе управеу току процеса је стављен у пензију. Мислимо да није требало прејудицирати, нити ма на који начин утицати у ма којем смислу на развој догађаја. Утолико пре што је тим чином створен повод да се опозиција жали да се Управа пошта меша у избор управе Удружења. Званична страна има право надзора по Ч. 3, али управа Удружења треба да буде бирана по правилима, као слободни израз воље и мисли п. т. особља. Кад се то не би поштовало,и само Удружење би било само фикција и једна илузија.

Престонички листови као и стручни органи расправљају о том стању и сукобима. У Народној скупштини су поднете интерпелације. Г. Министар је поверио анкету генералном инспектору за целокупни саобраћај г. Благојевићу, а затим г. Богдану Николићу, шефу правног отсека Општег одељења Мин. саобраћаја.

Орган Удружења „Југословенска пошта, телеграф и телефон“, од 16 новембра, и „Поштар“, орган Удружења нижих службеника, од 15 истог м., читаве су ступце осветили међусобној расправи. Као да је неко хотимично посејао семе раздора Снаге се у томе троше, организације удаљавају од свог циља, а главна питања су остала по страни.

Директор Савске п. т. дирекције питање је решио у свом подручју. Управа Савске секције Удружења п. т. службеника упутила је г. Директору претставку 24 септембра, у којој, поред осталог, вели:

„Опште одјељење аи а саобраћаја није могло да донесе ријешење под бројем М. С. 10894/33 од 14 јула о. г., којим тражи, каои Удружење званичника и служитеља, да се званичници и служитељи уклоне из нашег Удружења. Таково ријешење није донела Управа п. т. т., која је једино надлежна за п, т. т. струку, већ Опште одјељење Министарства саобраћаја. Управа п. т. равна се по опћем Закону о чиновницима, док је Опште одјељење надлежно само за саобраћајно особље Ри 6 бродари итд.) и извршни је орган по специјалном Закону о саобраћајном особљу. Према томе, док се не рашчисти појам струке и службеничких редова и док Министарство саобраћаја и Министарство унутрашњих послова не опозову потврђена правила потписаног Удружења п. т. службеника Удружење званичника и служитеља нема права нити правног темеља да тражи уклањање службеника и служитеља из потписаног Удружења.

„Ријешење Државног савета, да званичници и служитељи могу да оснују засебно удружење — почива на Закону, али нити Закон, а нити ово решење Државнога савета не кажу нигде, да званичници и служитељи не смеју пли не могу бшши чланови Удружења п. ш. ш. службеника. Једнако се нигдје не каже, да постоји присилна дужност учлањења, што прогласи Удружења и званичника и служитеља и отворено и међу ретцама наглашују“.

Г. Директор Милосављевић, у колико се њега тиче, није од оних који прећуткују одговоре.

Хаотично стање се повећава. Време је да Министарство злу нађе лека.

Нова управа Удружења са претседником г. Милутином Илићем, управником поште Београд 2, је одржала неколика конгреса и повећала