Naša stvarnost

44 VESELIN MASLEŠA

sadržaju predloga ne možemo uzeli u obzir). Prema oskudnim obavešlenjima i aluzijama u štampi. može se ulvrdifi samo to, da predlog sadrži tačnu proceduru rešenja nacionalnog pitanja i demokrafizacije zemlje.

Kako freba da se reši fo pitanje i kako da se demokratizuje zemlja, u predlogu se ne govori. Rezolucija demokrafske stranke opet ima izvesan deklaratoran značaj, u njoj se govori o lome kako bi trebalo problem rešili, ali se ne govori o, fome kojim putem.

Šla znači procedura? To je poslupak koji freba da se sprovede u jednom određenom periodu, a po kome bi se frebalo likvidirati jedno a usposlavitli drugo stanje. Procedura, prema fome, ne sadrži u sebi ništa što ima veze sa osnovnim poliličkim zahtevima; ona samo predviđa kojim se pulem fi politički zahfevi imaju rešavali. Mi ne znamo faj put koji u svom predlogu predviđa dr. Gavrilović. Mi ne znamo šla je predviđeno u slučaju da se fom procedurom ne bude moglo oslvariti rešenje, kao ni to da li ta procedura, kao procedura, sadrži u sebi uopšte mogućnost rešenja. Jer, ne sme se zaboravili da cela problemafika koja se pelog maja fako jasno i glasno postavila pred naše političke faktore, da ta cela problematika, kao što smo videli, postoji već od 1918 i da njena sušlina nije proceduralne prirode. I zbog toga je malo čudno da u jednom predlogu koji kao procedura izgleda radikalan nema deklarafornih izjašnjenja, koji bi loj proceduri dali određen pravac. | ko će biti onaj faktor koji će imali da kaže poslednju reč u slučaju da procedura ne dovede do rezulfata?

To je stvarno problem.

Udružena opozicija je sigurno jedna politička grupacija koja je petog maja donekie mandahlirana od masa da vodi borbu za pefomajsku političku ideologiju. Ta ideologija je u stvari samo određena kao negacija dosadašnjeg stanja sa izuzetkom za hrvatske mase, čija politička ideologija ima i pozilivne formulacije. Peki maj je bio prodor masa, njihovo jačanje s jedne sfrane, a slabljenje autoritafivnog režima s druge sfrane. Počelak dekompozicije koju je frebalo daljom akcijom masa ubrzali, i na faj način sivoriti preduslov za novu demokratsku konstituciju izvojevanu, namefnulu i nošenu od masa, i za rešenje hrvatskog pitanja. Demokrafija je nemoguća bez rešenja nacionalnog pitanja, a nacionalno pitanje ne može se rešiti bez demokralije. Tu postoji puni idenfifel. Osnovni politički zadatak jedne realne demokratske polifike u Srbiji i među srpskim masama sastoji se u fome, da: veže ta dva problema, da u političkoj ideologiji srpskih masa dovede i do pozitivnih političkih formulacija, da nacionalno pitanje bude postavljeno i nošeno i od srpskih masa kao demokratsko pitanje, a hrvatske realne demokralske politike da demokratska borba bude shvaćena kao sastavni deo nacionalne borbe. Trebalo je i moglo se posle petog maja voditi takvu politiku i takvu borbu,