Nedelja

Страна 16.

Број 13.

ПЕСМЕ С МОРА Жив. Ј. Ђорић

I. Лагана и топла ноћ се тихо краде. Лелуја се ваздух над брдима — нија; Утињано небо, мире руже младе И бокоре њине сива магла свија...

II.

Звездама се сјајним ноћас небо кити, Силно вали бију са мрачнога мора, Беснији но олуј са алписких гора О, да ли ће море сву ноћ бесно бити! ? Ноћ мирише топла, звезде дрхте бледе ; Превари ме санак, али сам се прено;

Пчеланик ^рете рршуље у Раковиди (Кошннце, које вндимо на том пчел^нпку, реконструисао је сам Мршуља и показале су се кпо пајбоље за рациоцално пчеларење).

Све клонуло лако уморно од бдења; Све је жудно санка, све уморно пало, А кроз тиху вечер мири силно вења, Али бесно море није јоште стало! Још удара силно о бродове оне, Ко растопљен мрамор изгледа је мрачно ; И потмули тресак са валима тоне О, зашто је море, реци, драга, плачно! ?

Стишало се море, не миче се ено: Тихо, кротко спава, моје очи гледе! Поноћ мртва пала, ваздух се не креће, Над грудима мора васиона бдије И по њој се мисао, ал' са чежњом вије. Па ми зато око ни клонути неће.

X

X

:х; м о Р и ц ЕЛИ АС СТОЛИЧАР — СТАРИ ТЕЛЕГРАФ БРОЈ 6 Прима на плетење и оправку све врсте столица. Купује и продаје половне столице. На захтев п. грађанства долази и кућама. Јавити дописном картом.

"У° (3 ДЈ

X

X

Власник и одговорни уредник Стева џ. Видаковић, Царице Милице ул. 4. — Штампарија „Србија"