Nedelja

Страна 8.

Број 23.

није догађаје?... Зар то није гомилаље пресеупа на преступ? И кад вам ја предлажем нешто, чиме бисте могли покајати ваши ранија преступна дела, онда ви дижете и дрвље и камење на мене. То је тек ипак много. Ви сте упропастили оца, и сада би хтели да то исто урадите са сином, али ја вам се кунем именом сво- . јим, или ћете спасти сина, или ће свет престати сматрати вас за часну жену. — Покоравам се, рече кукавна жена. После осам дана Раул је уведен у кућу Фовелову под именом Раула Лагорса. За време ручка седео је обично између госпође Фовелове и Мадлене.

Ако се госпођа противити се, Ролу

очима.

III

Љ&.

$

Ако се маркиз надао, да ће Раул у брзо стећи земљиште у кући банкаревој, онда се није преварио. За кратко време и Раул је стекао потпуно поверење Фовелово. Са синовима његовим Авелом и Луцнјаном спријатељио се као с браћом, а од благајника Проспера готово се није одвајао. У том погледу госпођа Фовелова била је задовољна, што је попустила наваљивањима маркизовим, али ипак за то није била умирена. Пуки случај могао је свратити пажњу рвеноме мужу на кућевне трошкове, који су у последње време несразмерно порасли. Шта би она могла рећи, кад би је он запитао за узрок тога? За три месеца Рол је утрошио једно читаво малено имање. Узеоје стан и попунио га с намештајем, а осим тога имао је још и бели свет других потреба. Најпосле тражио је*чак и то, да му се да новаца да купи кола и коње — па му је и та жеља испуњена.

Дена ЈУГ.

Переа Р. Давловићка Чланови Краљ. Срп. Нар. Позоршита на дан четрдесетогодишњиде његове

Фовелова усудила би засјала суза у па би се жалио. — Да имате право, ја сам дете ја сам луда.... ја злоупотребљавам Валентине а не богате госпође Фовелове. Такве речи параде су срце њено. Морала је сирота много трпети. И на крају крајева још она се морала извињавати и исвршити све што јој он тражи. Кад је грануло, Раул је молио да узме под закуп какав летњиковац у СенЖермену и то у близини виле њенога мужа. Она се покорила њеној жељи и он је могао узети под закуп ону кућу у Васинету. — Сад ћу ти бити ближе, мајко. Не знаш како ми је мило што ћемо се преко лета чешће виђати. Раулови су издаци расли с дана у дан, да га је најпосле госпођа Фовелова морала прекорети пред самим Фовелом. Раул је дан пре учествовао у трци, кладио се и изгубио преко 2000 динара. — Ах, викну Фовел, тако као човек чија је каса пуна новаца, то ће госпођа Лагорсова све подмирити. З.ар су мајке створене ради чега другог, но да плаћају дугове својих синова. Па се онда окрете Раулу. ■— Не брини се због тога баш ништа, мој младићу. Ако ти је потребно пара, само дођи код мене, па ћу ти ја дати колико ти је потребно. Шта је могла рећи на то госпођа Фовелова? Није ли она по жељи Кламерановој обманула свога мужа и рекла му да је Раул веома богат? Међу тим речи банкарове нису биле изговорене глувоме човеку. После неко-

!

Сваки дан доносио је жеље и захтеве. лико дана Раул је посетио свога течу у