Njiva

VIII. год.

Њ11ВА

157. сграпа.

Ободео уредник «Њиве». Уродник нашега диота, пресветди г. Сгеван В. 1Јоповић-фрушкогорски, који је председник Задруге ва иоушење југоиеточног Срема од год. 1902. до сада, одао се био пре 15 дана у Загреб и у Вуковвр, да се тамо са меродавним оообама код Земаљске Владе и у Жупанијској Области договори: како би се процениле штете нанесеве овим ратом Задрузи у целом њезином подручју тиме, што су јој овсх пет црпалишта воде срушена, изгорела, машине разривене, канали васути и обранбени насип и моотови срушени, те је у овоме великоме 4 културноме делу, на којом се радило 15 годпна п у које је уложено скоро седам милијуна круна, учињена отрашна пуотош. На путовању томе, у ово 8имоко доба, уредник се нашега листа толико прохпаднео, да је, вратив се пре 15 дана дома, оболео од тешке упаљо грудне марамице, која га је бацпла у постељу. Но хвала милооти Божјој, декарској вештини дра Кооте Десимировића, и неуморвој нези миле онахе болеоникове — опасна је болест већ устукнула, те се надамо да ће уредник нашега листа, унаточ његовим високим годинама, ипак се за који месец дана оаовим опоравити и око послова свога повива поново вољно приснути. Нова наредба у иогледу ратне Прнпомоћи. 0 ствари исплате ратне припомоћп издао Је миниетар финансија Тедески нову наредбу, која уређује исплаћивање те припомоћи и садржава врло важна упутства У томе погледу, да и породица народних усташа и ерзацрезервиста имаде права да шпте ратну припомоћ чим је десета недеља прошла од како су издржаватељи породице наруковали. Даље наређује Министар да они, који припомоћи уживају, губе исту ако им се нерадиноот докаже. Тако исто ће се припомоћ и од онпх одузети, код којвх се докаже да се не брину дсота 8а сзоју дсцу; у томе ће сдучају туторска власт преу8ети старање о деци. Сабадка за храњење становпиштва. Варошка власт у Сабадки од 1. Марта сама снабдева брашном пекаре, трговце и пиљарице и уједно ваређује, да се у вароши не сме више од 40 потура ва један килограм хлеба искати. Ко за кшу хлеба више 8ахтева, тај ће бити врло огрого кажњен.

Кратке вести. Краљ је из своје приватне касе 5000 круна припомоћи даровао золдској правоелавној црквеној општини, да се онде храм сазида. — У ђурокој жупанији у општини Нађерфалу играо се мали трогодишњи син Михаља Шошаданског са великом бургијом. У игри дечко тако несретно падне, да се бургија на 12 центиметвра у око му варпда. Док је лекар дошао, дете је умрло. Зато не остављајмо пикад без надзора таку малу децу, јер им ее лако може несрећа догодити. — У Сомбору је Еде Кекеши вођа локомотиве дсбио србијанску ручну гранату од једнога свога поенаника. Гдедајући гранату у своме стану испуоти ју из руке. Граната експдодира и откине вођи десну руку. И на врату је тешко озлеђен. — У Сегедину увелико скупљају прилоге у кориет Црвеног Полумесеца. Варсш Сегедин је на ту цељ даровада хиљаду круна. — Врло је ретка та војничка наредба, у смиолу које ув признање реткога витештва обичан војник постаје сфисиром. Така ретка срећа је задесила Ферепца Феддешија вођу одепења (путсфирера). Исти се код Једлнце у бојевима тако одликовао, да га је наддожно заповедништво кадетом наименовало.

Из живота и рада Едисонова. Занимљиво ће бити за неше читаоце, да нешто поближе чују о великом изумитељу, Едисону. Његов га дугогодишњи заступник и директор Томао Граф тачно описује и воли међу ооталим, да га не би чудило, кад би неко путовао са Едисоном у жељезници све до Сан Францискв, па одатле даље паробродом до Сингапора, а *а не би ни помислпо, да је тај благи човек њежна и мирна глаоа Едисон. Говори полако, не поучавајућп ни не заповедајући. Врло је окроман, умишљености или славолепља ни трага. Недавно се је у Њујорку јавно представљао његов кннетофон. Американци су се одушевљавади са