Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

757. страна.

Напрегнимо сву своју снагу. Наша бп држава морала барем толпко производити. колпко је то потребно да се покрију потребе наше војске и да се цела земл>а кроз годину дана опскрби са храном. Ово ће се само онда постпћп, ако свакп

Већ смо с јесени 1914. године били забринутп, да ће нам сетва заостати за пређашљпм годинама. Међутпм смо се на нашу радост у овоме преварпли. Наше су газде прошле јесепп савесно испунпле своје дужности. И поред одласка радннх снага на ратишта а већи простор засејаше.

Из Руске Пољске: Одмор немачке коњаннчке нредстраа;е.

педаљ своје земље засејемо класастнм биљкама, са окопавином, зељем и иићом. Ово би требале да схвате као своју родољубиву дужпост не само велепоседници, него и мале газде, јер је у нашој држави више малог, него великог поседа. Нека мали газда напрегне сву евоју снагу, да би у пуној мери могао одговорити својој дужности.

него ли пређашњих година што с ј заеејавалн, када нм је и радна снага била при руци. Према податцнма, који ( се односе на привредну годину 1914—1915-ту, било је према прошлој годпни 425,750 катастралних јутара више засејано са жптом, кукурузом и кромппром. Но званичиим податцима доносимо поделу овога броја појединце и то.: