Njiva

758. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

Вишак пзноси код жита 132,859 катастр. јутара ;

ранги 35,114 « « јечма 64,064 * « зоби 33,169 « « кукуруза 126,020 « « кромпира 44,521 « «

Укупно 425,750 катастр. јутара. Најлепше се призпање мора одатп нашпм газдама, што су нрошле јесени и овога пролећа са напрегнутом снагом испуњавале своје дужности. Узмемо ли у обзир, да па простору, који су Руси бпли привремепо запосели, није ништа родило и да је биломного штете од мишева, па да се ипак много впше произвело, него досадашњих годииа. то је најлепши доказ. да су наите газде исто тако родољубиво вршиле своје дужности на дому, са плугом у руци, као што то чинише наши борци, са оружјем у руци. на Карпатским висоравнима. Положај се међутим поново промснуо. Од наших газда, који прошле годпне још беху на дому, многп је настунео војничку службу и многи коњи п волови одоше у војничке сврхе. који дотле беху на њивама и стајама. Мање је на дому људи и животиња. а то су већ озбиљне и велике сметње јесењим сетвеним радовпма. Но како наша војска не зна за преиреке, него их све руши, обара и савлађује, тако исто ни ми не смемо за њих зттати. Мора бити редовна јесења сетва, ма пуцало, ма севало. Шта треба да радимо ? Своју марву морамо боље хранити, јер ће само тако моћи издржати већи напор.

Треба јој давати семенасте хране, пуштати је да се довољно одмара, простиратп под њу чисту сламу и држати је чисто. Товарну марву. коју сада имамо на расположењу, не смемо ни за какве друге нослове употребљавати, оспм за сетву и орање. Друга је главна ствар, да нам плуг добро ради, а да се теглећа марва уз то што мање оптерећава. Старе и тешке плугове замењујмо са новима п лакшпма. Обзиром на убрзаност радова и штедњу марве, овом приликом можемо негато плиће орати. Ко је свршпо своје послове, тај нека не мпсли, да се сада већ може одмарати. Напротив као што се напнг ратницп не боре само за себе, него за целу. државу, тако исто и наш газда треба да земљпшта наших ратника, узоре и посеје. Мора ово свако учинити, који има сувишне теглеће марве. Ко овом морању избегпе, таЈ није добар домољуб, то је себичњак и као такав заслужује презир. Добро би било земљу пре сетве посути са суперфосфатом, да би наш усев био плодипји. Свако мора напрегнути све своје силе, да од прошле јесени сада више земљишта засејемо.

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте број оних, који су похитали да осигурају еебе и своју породицу код радничке потпорне блапајпице. По свима крајевима уземљи прже се састанцп, на којпма се држе соучиа предавања о користима потгорне благајнице и тим приликама де уписују за чланове врло миоги, који мисле и на сутра, на своју будућноет.